Til hovedinnhold

Kastet stoppeklokkene

I København har de gjenoppretta tilliten til at ansatte i hjemmesykepleien selv kan vurdere gjøremålene ved hvert besøk.

04.03.2014 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 05.03.2014

Over 900 deltakere fant veien til Manifest Analyses årskonferanse. I tråd med nøkkelordene frihet&fellesskap, fortalte Ninna Thomsen fra Socialistisk Folkeparti om hvorfor det var viktig å bringe tilbake tilliten til de ansatte i Københavns hjemmesykepleie.

Da hun ble valgt til Sunheds- og Omsorgsborgmester i København i 2010, startet hun perioden med å jobbe en uke i kommunens hjemmesykepleie. Der opplevde hun en stoppeklokkeomsorg som ble et minuttyranni. Da hun vendte tilbake, satte hun seg som mål å bli kvitt stoppeklokkeomsorgen. Den skulle erstattes med en sterk faglighet.  I dag har København langt på vei gitt opp detaljkontrollen med hjemmesykepleien til fordel for et system der tillit står i sentrum.

Rapporterte til skuffen

- Hver gang man kom inn til fru Hansen, så man ikke på fru Hansen, men ned på klokka, fortalte hun. Og etterpå var det mye papirarbeid med ulike rapporter som skulle produseres.

På et tidspunkt prøvde hun å finne ut hva all rapporteringen ble brukt til, og spurte også de lokale lederne hva de brukte informasjonen til. Man hun fant ingen som svarte at de faktisk brukte den omfattende dokumentasjonen.

- Jeg tror at alle som er på jobben, vil og kan gjøre det bra. Vi har erstattet kontrollen med videreutdanning og tillit, sa Thomsen. 

Les mer hos Manifest Analyse: Kontroll er bra, tillit er bedre

Les mer i Fagbladet: København erstattet stoppeklokka med tillit

Programmet, Manifest Analyses årskonferanse 2014

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?