Til hovedinnhold

Spørsmål og svar om resultatet i KS-oppgjøret

Bjørn Moe i Film og teaterteknisk forening i Fagforbundet er klare for å drøfte pensjon.

Bjørn Moe i Film og teaterteknisk forening i Fagforbundet er klare for å drøfte pensjon. (Foto: Mette K. Haugen)

I kjølvannet av mellomoppgjøret i kommunene, har vi fått en del spørsmål om blant annet garantilønn, lokale tillegg og ansiennitet, både på Facebook og mail. Forhandlingsenheten gir her noen utdypende svar på utvalgte spørsmål.

16.05.2019 av Informasjonsavdelinga / forhandlingsenheten
Sist oppdatert: 13.10.2020

Spørsmål fra Facebook:

Kommer fortsatt tidligere lokale tillegg oppå de nye minstelønnssatsene fra 1. juli?

• 1. mai får alle ansatte i kapittel 4 sentrale tillegg mellom kr 8 000 og 20 000 avhengig av hvilken stillingsgruppe man tilhører. Dette kommer i tillegg til lønna du har 30. april.
• 1. juli får ansatte i fagarbeiderstillinger med 10 og 16 års ansiennitet og stillinger med krav om 3- eller 4-årig universitets- og høyskoleutdanning et særskilt kompetansetillegg. 1. juli heves garantilønnssatsene, slik at de som har lavere årslønn enn ny garantilønn skal få oppjustert sin lønn til nytt nivå.
• Lokale tillegg som blir gitt etter 1. juli skal fortsatt komme på toppen av den enkeltes lønn.

To virkningsdatoer skaper litt forvirring...

Det at vi har to virkningsdatoer for dette oppgjøret kan skape forvirring. Tilleggene per 1. mai flyter oppå den lønna man har fra før. Det vil også gjelde eventuelle ansiennitetsopprykk man får etter 1. juli. De som rykker opp mellom 1. mai og 1. juli vil få ansiennitetstrinnet som ble avtalt i 2018, men den 1. juli vil de også få den nye satsen.

Last ned tariffplakat med kronetillegg, ansiennitetstillegg og garantilønn (NB! 2 sider)

Garantilønn

Spørsmål: I vår kommune har de ansatte gjennom lokale forhandlinger fått lokale tillegg utover garantilønn gjennom flere tidligere lønnsoppgjør. Tilleggene pr. 1. mai berører ikke disse, men oppjustering av garantilønn pr. 1. juli vil kanskje kunne berøre tidligere fremforhandlet lokale tillegg?

Svar: De sentrale tilleggene som gjelder fra 1.mai kommer i tillegg til den enkeltes grunnlønn pr 30. april som før.

Spørsmål: Slik vi ser av protokollen sier den ikke noe om dette forholdet angående tidligere lokale tillegg som er gitt/fremforhandlet i tidligere lønnsoppgjør. Slik vi forstår det skal ikke dette oppgjøret spise opp tidligere lokale tillegg utover garantilønn/lønnsoppgjør. Det betyr at for de ansatte i vår kommune som får endret ny garantilønn, så skal tidligere fremforhandlet tillegg som er gitt i lokale forhandling i tidligere lønnsoppgjør, ligge på toppen av ny garantilønn pr. 1. juli 2019.

Svar: Dette er riktig forstått når det gjelder alle stillingsgrupper, men med et viktig unntak:

For å styrke likelønnsprofilen og verdsette kompetanse ble garantilønna hevet med mer enn det sentrale tillegget med virkning fra 1. juli. Dette gjelder følgende grupper:

• Arbeidstakere i stillingsgruppene «Lærer og Stillinger med krav om 3-årig universitets- og høyskoleutdanning»
• Arbeidstakere i stillingsgruppene «Adjunkt og Stillinger med krav om 4-årig universitets- og høyskoleutdanning»
• Arbeidstakere med 10 og 16 års ansiennitet i stillingsgruppene «Fagarbeiderstillinger/tilsvarende fagarbeiderstillinger»
• Arbeidstakere med 10 og 16 års ansiennitet i stillingsgruppene «Stillinger med krav om fagbrev og 1-årig fagskoleutdanning»

Dette særskilte lønnstiltaket medfører kun oppjustering til ny garantilønn for arbeidstakere som ligger lavere enn denne pr 30. juni. Det kan føre til at størrelsen på lokale tillegg man eventuelt har fått tidligere blir mindre i år, avhengig av hvilken årslønn man har pr 30. juni. Dette gjelder altså bare de som ligger lavere enn ny garantilønn. For disse arbeidstakerne vil dette bare gjelde i 2019. Det er ingen endringer i lønnssystemet som sådan.

Utdypende spørsmål fra en tillitsvalgt:

Vi har en ansatt A (fagarbeider i gruppe 1) som pr. 30. april 2019 har 16 års ansiennitet (årslønn kr 409 200) uten at vedkommende har fått tillegg i lokale forhandlinger jf. tidligere sentrale oppgjør med lokal pott.
Ansatt B (med 16 års ansiennitet) har utover garantilønn pr. 30. april, et lokalt tillegg jf. lokal pott i tidligere sentrale oppgjør, en årslønn på kr 409 200 + kr 10 000 i lokalt tillegg, dvs. pr. 30. april 2019 en lønn på kr 419 200.
Lønnsforskjell pr. 30. april 2019 er mellom A og B kr 10 000, som er gitt i lokale tillegg jfr. tidligere sentrale oppgjør.

I forbindelse med det sentrale oppgjøret pr. 1. mai 2019 får begge et tillegg på kr. 12 000. Ny lønn for A blir da kr 421 200. Ny lønn for B kroner kr 431 200 frem til 1. juli 2019.

Pr. 1. juli 2019 blir garantilønna endre for A og B. Ansatt A får ny garantilønn kr 430 000. Vi mener at B også skal ha ny lønn pr. 1. juli på kr 440 000, dvs. inklusive det lokale tillegget som var en del av og tilligger sentralt lønnsoppgjør, slik at tidligere lønnsoppgjør ikke blir borte pga. ny garantilønn pr. 1. juli 2019 for B.

Eller spiser den nye garantilønna opp tidligere lønnsoppgjør for B slik at lønnsforskjellen bare blir kr 1200 mellom de ansatte, og ikke som pr. 30. april kr 12 000 forskjell mellom A og B? Og eventuelt hvis dette er riktig, er det slik at sentrale parter har blitt enig om dette? Det står ikke noe om dette i protokollen.

Utdypende svar fra forhandlingsenheten:

Ny lønn for A og B etter at de sentrale tilleggene er gitt pr 1. mai er slik du beskriver.

For å målrette de spesielle tiltakene for de navngitte gruppene er ny garantilønn i år hevet mer enn det sentrale tillegget. Siden A ikke ligger høyere enn garantilønn i utgangspunktet vil vedkommende få differansen mellom gammel og ny – 8 800 kr i tillegg til det sentrale tillegget.

For B som kommer høyere enn ny garantilønn etter at det sentrale tillegget er gitt er garantien om laveste årslønn (430 000) sikret. Det lokale tillegget på kr 10 000 er inkludert i ny lønn som før, og ingen ting «oppspist».

Når det gjelder lokale tillegg er det generelt ikke noe som tilsier at relasjonen mellom grupper, her A og B, skal være konstant. Dette er selvfølgelig avhengig av hva tillegget er gitt for og hvordan det er begrunnet. Eventuelle skjevheter, uavhengig av årets oppgjør, må eventuelt tas i de lokale forhandlingene som er avtalt gjennomført i 2020.

Du etterlyser tekst i protokollen som skal klargjøre din problemstilling om at B skal være sikret en høyere garantilønn pga. det lokale tillegget på kr 10 000.

Som beskrivelse til ny tabell for de navngitte gruppene står det i protokollen:
«Dette særskilte lønnstiltaket medfører at arbeidstakere som pr. 30. juni 2019 har en grunnlønn som er lavere enn garantilønn pr 1. juli 2019, gis et ytterligere lønnstillegg opp til nivåene i tabellen nedenfor.»

I ditt tilfelle vil dette bare gjelde A, siden B allerede ligger høyere.

Se også:

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?