Til hovedinnhold

La de eldre få god og næringsrik mat

I mandagens nettutgave av Aftenbladet (8. desember) settes det fokus på mat som serveres på sykehjem levert fra et storkjøkken. Det henvises til Tasta sykehjem, men det er ikke det eneste sykehjemmet som har eget kjøkken. Blidensol sykehjem lager også mat for sine beboere, og maten er god og smakfull.

11.12.2014 av Hermann Albert
Sist oppdatert: 11.12.2014

La de eldre få god og næringsrik mat

STAVANGER KOMMUNE

I mandagens nettutgave av Aftenbladet (8. desember) settes det fokus på mat som serveres på sykehjem levert fra et storkjøkken. Det henvises til Tasta sykehjem, men det er ikke det eneste sykehjemmet som har eget kjøkken. Blidensol sykehjem lager også mat for sine beboere, og maten er god og smakfull.

Storkjøkkenmat kan ofte oppleves som kjedelig og smakløs. Som det står i reportasjen, så vekker det ikke appetitten til de som fra før har dårlig matlyst. Jeg har alltid vært motstander av et storkjøkken som leverer mat som blir varmet opp på postkjøkken på avdelingene, men min stemme blir svak i den sammenheng.

For 28 år siden var jeg på en studietur til USA for å bli bedre kjent med måten å møte demente på. Da jeg i høst var på ferie i USA og ikke alt gikk som først tenkt, fikk jeg muligheten til å besøke sykehjemmet på nytt. Denne gangen fikk jeg bo på sykehjemmet. Jeg fikk også mulighet til å spise frokost og lunsj med beboerne, og jeg koste meg virkelig den uken.

Sykehjemmet hadde eget kjøkken, og alle var utrolig fornøyde med maten. Samtalene rundt matbordet gikk livlig. Til hvert måltid ble det levert ut en meny på hva som ville vær tilgjengelig til neste måltid. Her kunne jeg velge det jeg hadde lyst på til frokost. Til lunsj var det to valg til hovedrett og to valg til dessert, i tillegg var det andre ting en kunne velge mellom. Likeså var det egen meny til middag, men i og med at jeg ble invitert ut til middag, var det ikke aktuelt for meg. Min mentor fra studieoppholdet fortalte at de hadde sett på hvor mye de kastet av mat etter hvert måltid og tenkte at det måtte en endring til. Da de startet med menyvalgene sparte de 40.000 dollar det første året, det blir ca. 300.000 i norske kroner. Hun fortalte at nå er det lite mat som blir kastet, fordi nå får beboerne det de liker/ønsker. De beboerne som er demente, får hjelp av ansatte til å velge mat ut fra menyen. Denne endringen var ikke gjort på en, to, tre. For som vi alle vet, så er nye ting skumle.

Det er virkelig beklagelig at det ikke er så mange sykehjem som har eget kjøkken, men den saken er vel ferdig. Det viktigste er at pasientene får den maten de liker.

Det hadde vært interessant å få vite hva all maten som går til spille fordi pasienten ikke orker/liker maten, utgjør i kroner og ører. Er det noen som tar den utfordringen?

DAGNY H. H. PEDERSEN WELLE

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?