Nettverkskonferanse Ernæringsfagarbeidere 9. – 11. mars 2010
19 deltakere inkludert arbeidsgruppen deltok på nettverkskonferansen. Det har ikke vært så god representasjon fra hele landet siden etableringskonferansen i 2003 – så det er gledelig!
12.04.2010
av
Hermann Albert
Sist oppdatert: 12.04.2010
Alle fylkene var representert med unntak av Akershus, Hedmark, Vest-Agder og Møre og Romsdal. Hedmark har kontaktperson med vara, men pga arrangementkollisjoner kunne ingen derifra delta. De andre, Akershus, Telemark, Vest-Agder og Møre og Romsdal har forløpig ikke kontaktpersoner.
Flere av deltakerne var nyoppnevnte, og deltok derfor for første gang i denne sammenheng. Samtlige nyoppnevnte var inspirerte og positive, og må ivaretas på best mulig måte for å kunne dra nytte av dem i videreutviklingen av nettverket.
Mange av deltakerne har vært med siden oppstart, og en av erfaringene som er gjort, er at ambisjonene noen ganger er større enn mulighetene. Arbeidet med å lage en samling av oppskrifter til en kokebok , utgitt av oss, er et eksempel. For å få til noe sånt kreves det så mye fritidsengasjement at det er stor forståelse for at arbeidet legges på is inntil videre.
Sammendrag av konferansen:
- Mange innspill og mye, konstruktive, diskusjoner blant deltakerne og til foreleserne. Dette medførte at det som vanlig ble tidsnød.
- Jan Rudy Kristensen’s inspirerende forelesning om plogspiss ga likevel en liten ”bismak”. Det ble uttrykt frustrasjon over at det fra sentralt hold i Fagforbundet ved forrige konferanse ble konkret forespeilet at ernæringsfagarbeidere skulle gis muligheter til etablering av Plogspiss-prosjekt, mens det nå ble så godt som utelukket.
- Det framkom ønske om sterkere markering av fagområdet i form av konkrete uttalelser fra konferansen, som f.eks. Fagforbundets synspunkter på kjøkkensentralisering. Konferansen oppfatter Fagforbundet/SHS som lite markante mht viktige forhold innen fagområdet. Uttalelser fra Fagforbundet som ”det skal lukte lapskaus i gangene på institusjonene” er kanskje ikke det beste vi kan få til. Det er derfor ønskelig at Styret i SHS gir arbeidsgruppen i oppdrag å utarbeide forslag til uttalelse om Fagforbundets holdning til dette.
- Stikkord som Synliggjøring, Statusheving, Kurs for de ”på gulvet”, Tverrfaglighet, var gjennomgående fra alle representanter. Deltakerne ble oppfordret til å arbeide i sine respektive SHS på fylkesnivå, markedsføre sine ideer/tanker der, og få sine planer med i handlingsplanene. Svært mange av deltakerne har verv som gir gode muligheter til å jobbe på denne måten.
- SHS ved faggruppen for ernæringsfagarbeiderne var representert på messen SMAK 09. Det er sterkt ønske om å få gjøre det også til neste år, SMAK 2011. Torill Herigstad vil være pådriver for dette arbeidet.
- Forelesningen siste dag med Gunnhild Aakervik vedr. kursopplegget fra CAME ble svært godt mottatt. Flere av nettverkskontaktene opplever i sitt daglige virke at dette er et svært relevant, tverrfaglig kurstema som kan benyttes også i andre sammenheng. ( Red.anm.: Gunnhild Aakervik er lektor i ernæring, helse og miljøfag, har flerkulturell pedagogikk, er norsklærer og har lang erfaring fra solidaritets- og bistandsarbeid. Hun har ledet mange opplæringsprosjekter og prosjekter innen ernæring og helse, og har arbeidet med bedriftsinnrettet norskopplæring på arbeidsplasser. Hun har skrevet lærebøker for språk- og fagopplæring for minoritetsspråklige voksne).
Det er MEGET stort behov for ”opprydding” innen registrering og intern markedsføring av fagfeltet både i SHS og andre seksjoner, pluss ekstern synliggjøring og påvirkningsarbeid knyttet til fagfeltet. Noen av de nyoppnevnte kontaktene, med gode relasjoner i andre utvalg i både Fagforbundet og andre steder, kan gjerne tenke seg engasjement i Plogspisslignende prosjekt. Vi mener og at det er stor grad av feilregistrering mht ernæringsfagarbeidere i Fagforbundet, årsakene til det vet vi ikke. Men vi vet at det både er lærere, assistenter i vgs, pølsemakere, ansatte på kjøkken i barnehager, postverter, bakere osv som trolig er medlemmer i Fagforbundet og arbeider i stillinger som tilsier at de skulle vært registrert som ernæringsfagarbeidere.
Petter Johansen