Julegave og gla'nyhet.
To dager etter hverandre, 11. og 12. desember, melder Oppland Arbeiderblad om to kommuner som har som har valgt "å ta tilbake" matforpleiningen til sine egne institusjoner.
14.12.2009
av
Nyima Cham
Sist oppdatert: 14.12.2009
To dager etter hverandre, 11. og 12. desember, melder Oppland
Arbeiderblad om to kommuner som har som har valgt "å ta
tilbake" matforpleiningen til sine egne institusjoner.
Kommunene er Gran og Østre Toten. Begge hadde for en
tid tilbake valgt å legge ned sine egne kjøkken, og
kjøpe middagsmaten fra eksterne
produksjonskjøkken. Disse avgjørelsene har
vært begrunnet som "effektiviserings- og økonomiske
tiltak", og det er også de respektive kommuners
administrative ledelse som har klart å overbevise sine
politikere om at det ville være gull og grønne skoger
å vinne ved og gjøre det. Og samme
administrasjoner har med samme suverene sjølgodhet
overkjørt både fagfolk og brukere.
Etterhvert har det jo også her visst seg at hverken
økonomi eller effektivitet ble som forespeilet. Og
når det i tillegg også hopet seg opp med problemer og
misnøye både mht leveranser,
porsjonsstørrelser, kvalitet osv, ja, da viste heldigvis
flertallet av de folkevalgte seg ansvaret bevisst, og foretok de
grep som måtte gjøres for ta tilbake matproduksjonen
til egne institusjoner igjen.
Dette er dyrekjøpte erfaringer. Administrasjonene
har sløst vekk penger på "bestilte"
konsulentutredninger, og de samme har lagt så mye prestisje i
sakene at det rett og slett både er uetisk og uverdig.
Men aldri så godt at det ikke er godt for noe.
Dette føyer seg inn i en rekke - som nå begynner
å bli lang - a reverserte tilsvarende saker. Og til
sammen er dette nå god dokumentasjon å bruke som
motargument mot sentraliseringskåte rådmenn etc.
Petter Johansen