Til hovedinnhold

Hveteallergi og glutenintoleranse er ikke det samme.

Brød

Brød (Foto: Suat Eman)

Hveteallergikere tåler gluten, men ikke andre proteiner som finnes i hveten.

26.10.2009 av Nyima Cham
Sist oppdatert: 26.10.2009

Reaksjonen kommer relativt raskt når en hveteallergiker har spist eller pustet inn hvete som er i luften. Reaksjonen kan være alt fra magebesvær til allergisk sjokk. En med Cøliaki/glutenintoleranse derimot, tåler ikke gluten som finnes i hvete, rug, bygg og havre. I praksis blir kostholdet temmelig likt. En med hveteallergi kan til å begynne med spise produkter som er naturlig fri for hvete.

De fleste med hveteallergi kan også bruke et vanlig glutenfritt kosthold. Dvs kornprodukter der glutenet er fjernet. Disse produktene inneholder noe hvetestivelse som de fleste vil tåle. Hveteallergikere og cøliakere kan benytte de samme oppskriftene på glutenfritt brød
ref. Magnus Wickman/Lars Bowaldh, matnyttig.se

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?