Til hovedinnhold

Gaza: ingen oppbygging, massiv profitt

Ingen bygninger har blitt bygget i Beit Hanoun eller andre steder på Gazastripen etter angrepet i 2014.

Ingen bygninger har blitt bygget i Beit Hanoun eller andre steder på Gazastripen etter angrepet i 2014. (Foto: Ingunn Eriksen)

Who Profits melder om at Israel tjener store penger på gjenoppbyggingen av Gaza uten at bygninger blir bygget.

25.02.2016 av Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 25.02.2016

Det har nå gått mer enn 1,5 år siden det israelske angrepet på den beleirede Gazastripen sommeren 2014. Over 2251 palestinere ble drept, rundt 12 600 boliger ble jevnet med jorda, 6500 boliger ble alvorlig skadet, 118 FN installasjoner ble skadet, inklusiv 83 skoler og 10 helsesentre. Nesten 150 000 boliger fikk skader, men forble beboelige. 110.000 mennesker ble hjemløse.

 

Avtale sikrer Israel fortjeneste

Årsaken til at Israel først kan legge store deler av Gaza i grus for deretter tjene på en gjenoppbygging som faktisk ikke skjer, er at det ble inngått en trilateral avtale mellom FN, Israel og PA (Den palestinske selvstyremyndigheten). Avtalen ble inngått i september 2014 og var ment som en midlertidig normativt rammeverk for gjenoppbyggingen i Gaza for raskt å kunne imøtekomme den humanitære krisen og de menneskelige lidelsene det 51 dager lange angrepet førte til. Samtidig gir avtalen Israel mulighet til å overvåke og gjennomføre sikkerhetstiltak i forhold til hvilke bygningsmateriell som skal få adgang til Gazastripen. 

Israel benytter adgangen til å overvåke og foreta sikkerhetstiltak til å styrke egen økonomi ved at de materialene som godtas til gjenoppbyggingen er israelske. Et selskap med enorm fortjeneste er Nesher Israel Cement Enterprises. Nesher har nærmest monopol på både det israelske og palestinske sementmarkedet. Sementen blir brukt i bygging av separasjonsmuren, sjekkpunkter og infrastruktur på okkupert jord. Nesher-sement blir også brukt i de ulovlige bosettingen Alfei Menashe , Kedumim og Ma'ale Adumim og i Har Homa. 

Til tross at israelsk sement blir solgt, så er det ingen byggeboom i Gaza. Kun 5 % av bygningsskadene har blitt reparert, men ingen totalt ødelagte bygninger er gjenoppbygd. Årsaken er blant annet at Israel opprettholder blokaden av Gaza og at det er store restriksjoner på materialer som kan benyttes til militært formål. FN har like store problemer med å gjenoppbygget og reparert sine bygninger ettersom det finnes ikke noe fritak for den svært byråkratiske og langdryge søknadsprosessen som Israel har bestemt. En medfølgende årsak er at det har tatt tid for palestinske myndigheter å bli enige om gjenoppbyggingsplan. Registrering av skadene har vært tidkrevende.

 

Manglende betalingsvilje

I tillegg til Israels politiske og økonomiske jernhånd over Gaza, så svikter det internasjonale samfunnet Gazas befolkning. I følge FNs tall for januar 2016 er kun 20 % av det lovte beløpet på 3,6 milliarder USD til Gazas gjenoppbyggingsfond mottatt.

Den manglende gjenoppbyggingen har fullstendig kneblet palestinsk økonomi og de menneskelige lidelsene etter krigen fortsetter i Gaza med uforminsket styrke.

 

Kilder: 

UNRWA

Who profits

 

 

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?