Til hovedinnhold

Solidaritetsprosjektene drives effektivt tross utfordringer

Wedad Naser, Ragheb Besaiso og Stein Guldbrandsen i samtale under besøket i Arbeidsutvalget i forrige uke.

Wedad Naser, Ragheb Besaiso og Stein Guldbrandsen i samtale under besøket i Arbeidsutvalget i forrige uke. (Foto: Ingunn Eriksen)

Arbeidsutvalget har hatt besøk av ansatte på kontoret til Norsk Folkehjelp Palestina og Norsk Folkehjelp Libanon.

12.06.2015 av Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 12.06.2015

Arbeidsutvalget var spesielt interesssert i å høre hvordan situasjon nå er i de to landene og hvordan det påvirker prosjektene Fagforbundet støtter gjennom samarbeidsavtalen med Norsk Folkehjelp.

 

Problemene fortsetter med ufortørnet styrke i Libanon

Hani Anouti, programleder for Ungdom Kan og Kvinner Kan i Libanon, kunne fortelle at prosjektene fortsetter å være en suksess til tross for de store utfordringene i de palestinske flyktningleirene.  

Den ufattelige mengden flyktninger som nå utgjør 1/4 av Libanons befolkning, økende vold og politisk splittelse fører til at befolkningen er anspent og på tå hev. 

De syrisk-palestinske flyktningene er de aller mest sårbare og marginalisert. Som palestinerne har de svært få rettigheter og muligheter til å klare seg i det libanesiske samfunnet.  De syriske flyktningene er også i en desperat situasjon. Med mange om beinet, tilbyr de stadig billigere arbeidskraft og skaper dermed stor uro og frustrasjon på arbeidsmarkedet.

 

Ingen nærstående håp i sikte for Palestina

Den nye israelske regjering vekker uro. Justisminister Ayelet Shaked er en av de mest ekstreme på ytterste israelske høyreside. Israels statsminister Benjamin Netanyahu avviser tostatsløsningen og utsagnet blir støttet av fakta på bakken -  de folkerettstridige bosettingene økte med 40 prosent i 2014 og de siste fem årene har befolkningen i jødiske bosettinger på Vestbredden vokst med 20 prosent. Samtidig ser vi at gjenoppbygging av Gaza er fremdeles fraværende. 

Det var derfor heller ingen oppmuntrende nyheter om situasjonen i Palestina. Programleder Wedad Naser og prosjektansvarlig Ragheb Besaiso fortalte om utfordringene til prosjektene, og ble også intervjuet i Dagladet om den svært vanskelige situasjonen. 

Landdirektør Jenny Oskarsson minnet om at blokaden av Gaza er inn i sitt niende år og det er ett år siden krigen i Gaza. Viktigheten av å få et større press på det internasjonale samfunnet er nå større enn noensinne. 

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?