Til hovedinnhold

La oss få verdigheten tilbake

To moskeer i Beach flyktningleir midt i Gaza by er bombet i stykker.

To moskeer i Beach flyktningleir midt i Gaza by er bombet i stykker. (Foto: Mahmoud Hamada)

(Gaza 29/07/2014 22:37) Den 23. dagen av den israelske krigen mot Gaza nådde dødstallene 1213, 7000 sårede og 7447 hus, moskeer, skoler, mediakontorer, industri og helsefasiliteter er ødelagt etter over 5400 israelske okkupasjonsluftangrep.

31.07.2014 av Mahmoud Hamada,prosjektkoordinator for Norsk Folkehjelp i Gaza. Oversatt av Tine Solberg Johansen
Sist oppdatert: 01.08.2014

Den konstante bombingen av Gazastripen har ført til fullstendig ødeleggelse av 4987 boenheter og om lag 26 270 er delvis ødelagt, av dem er 4136 ubeboelig.

FNs kontor for koordinering av humanitære saker (OCHA) rapporterte i går at minst 215.000 personer nå er på flukt og bor ved FN-skoler, statlige skoler og uformelle tilfluktsrom, eller hos vertsfamilier. To dager har fått uten strøm etter bombingen av Gazas eneste kraftverk. Målet var drivstofftankene i kraftverket, som ifølge tjenestemenn i kraftverket vil kreve om lag  ett år for å bli reparert.

I går kveld var skremmende og tragisk med bombefalker over hele Gaza by. Folk fikk ikke sove i går kveld da det var som om dagslys med alle angrepene.

Mange bakerier stoppet driften i dag på grunn av mangel på elektrisitet og ytterligere humanitær krise er på trappene på grunn av den pågående strøm kutt. Ifølge humanitærretten, selv under væpnede konflikter, er okkupasjonsmakten ansvarlig for å dekke grunnleggende nødvendigheter for sivile under okkupasjon. Israel må derfor levere vann og elektrisitet til Gaza og FN og det internasjonale samfunnet må legge press på Israel for at de skal gjøre nettopp dette.

Kloakk, vann, helsestasjoner, bakerier og andre aspekter av livet er nå stoppet. Like før den israelske aggresjon mot Gaza var disse under kontinuerlige risiko om å stanse på grunn av den ulovlige blokaden av Gaza. Nå vil bli en fryktelig forverring i disse grunnleggende tjenestene hvis ingen enighet blir oppnådd rundt våpenhvile, blokaden heves og palestinere får frihet til å leve med verdighet.

I dag er den andre dagen av Eid Al-Fitr. Vanligvis bruker vi denne muligheten til å besøke familier, barn pleier å leke og gå til lekeplasser og bare nyte sin barndom. Denne muligheten var tapt for både voksne og barn. Noen av de som prøvde å motsette seg okkupasjonen og nyte Eid ble i går brutalt henrettet av israelske raketter.

I bygningen der jeg bor har vi en strømgenerator, og har satt i verk en overlevelsesstrategi. Generatorenen er på fem timer daglig for å pumpe vann, bake brød og lade batteriene på mobiler og så jeg kan skrive denne oppdateringen. På den andre siden regner det fortsatt bomber fra israelske jagerfly, stridsvogner og krigsskip.

Noen av Norsk Folkehjelps lokalt ansatte bruker kontoret som tilfluktssted og de deler strøm med naboer etter behov.

Rettferdighet er palestinernes eneste behov.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?