Til hovedinnhold

Gaza er ikke et fengsel. Det er mye verre!

Ordene kommer fra Hamada A. Al-Bayari ved FNs kontor (OCHA) i Gaza. Fagforbundets representanter og Norsk Folkehjelp er til stede på møte. Det er oktober 2013.

29.10.2013 av Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 29.10.2013

- I et fengsel får man i det minste regelmessige måltider, rent vann og drikke og blir ikke skutt på.  Folk i Gaza har blitt fanget i et lite hjørne med ingenting.  Luftrommet, kystlinjen, landegrensene og grenseovergangene fra Israel er kontrollert av okkupanten. Konsekvensene av okkupasjonen og blokaden er mangel på mat,  mangel på rent vann, mangel på drivstoff, mangel på elektrisitet, mangel på arbeid, strenge restriksjoner på import og kvelende begrensninger på eksport… listen bare fortsetter og fortsetter.

Den psykologiske og sosiale effekten av okkupasjonen og innesperringen er stor.  Det er snakk om ha blitt fratatt et folk et verdig liv. Frustrasjonen øker, familievold øker, kriminalitet øker, og vi har også sett en økning av selvmord hos unge jenter den siste tiden, forteller Al-Bayari.

Al-Bayari tar også opp hvordan Israel behandler FN-organet i Gaza som en potensiell terroristorganisasjon. Han gir et eksempel. Gaza trenger 250 nye skoler. Israel tillater kun at FN søker om byggetillatelse for en skole om gangen. Det tar 13 måneder å få svar, og om svaret er positivt så tar det 1 år for å få tillatelse til å få byggematerialene inn til Gaza. 

– Hvordan kan verden akseptere en slik oppførsel? For Guds skyld, vi snakker om FN-skoler!, utbryter Al-Bayari frustert.

Til slutt minner han om at elendigheten i Gaza er menneskeskapt, og kan korrigeres ganske raskt.  Dersom Israel respekterer folkeretten, så kan Gaza komme seg på fote igjen.  Solidaritet med det palestinske folket er å hjelpe Israel å ønske fred og å skape fred.

 

Vil du vite mer om hva som skjer i Palestina? OCHA gir ut rapport hver andre uke.

Se: http://www.ochaopt.org/

Dette er litt av det som hendte 8.- 21. oktober 2013:

Vestbredden:

- Olivenhøstingen startet og OCHA registrert 546 trær som ble ødelagt av israelske bosettere.

- 115 beduiner måtte forlate hjemmet sitt under Eid for at den israelske hæren skulle ha skyteøvelse i området.

Gaza:

- Israelske grensevakter skjøt varselskudd mot bønder ved flere tilfeller, og marinen skjøt minst ved 6 tilfeller mot fiskere, ingen skadet eller drept.

- Ingen bygningsmaterialer kom inn i Gaza, heller ikke til humanitære prosjekter som FN står for.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?