Til hovedinnhold

Libanon: En av fem er flyktning

Det knøttlille landet Libanon har per i dag tatt i mot rundt 1 millioner flyktninger fra Syria, et formidabelt antall sett i betraktning at landet har kun 4,1 millioner innbyggere.

13.09.2013 av Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 13.09.2013

Wafaa El Yassir, Norsk Folkehjelps landdirektør i Libanon ga et dystert bilde av situasjonen foran et lydhørt landstyre på onsdag.  Flyktningene fortsetter å flykte i stri strømmer nå som faren for bombing av Syria er overhengende nær. 

Nærmere 1/3 av Syrias befolkning er på flukt, og de aller fleste av dem rømmer inn til Libanon. Landet har naturlig nok ikke mottakerapparat til å ta vare på alle, og spenningen stiger inne i leirene og mellom libanesere og flyktningene.

Flyktningene får ikke den helsehjelpen de trenger, medisiner til kroniske lidelser er mangelvare, sykdom florerer og smitte sprer seg.

Infrastrukturen er ikke god nok til å håndtere den eksplosive økningen av antall mennesker.   Kun en liten prosent av flyktningbarna får skolegang. Ungdom blir gående tiltaksløse og blir et lett bytte for fanatiske grupper og ekstremister.

Yassir fortalte også at de ser mer og mer av ”sex for mat”.  Unge jenter selger kroppen sin i bytte mot et måltid.  Mødre bytter til seg mat for å fø ungeflokken.  Familier selger også unge jenter til gifteklare, rike menn.  Det er akutt bolignød slik at leien for et elendig husvære i leirene eller de fattigste bydelene, er nå skyhøy.

Konflikten i Syria trekkes inn i nabolandet. I forrige uke smalt flere bilbomber og spredte redsel.  Alle frykter bombing av Syria for Hisbollah i Libanon har varslet at de vil reagere.   

Landdirektøren avsluttet med å takke Fagforbundet for støtten som vi har gitt til Norsk Folkehjelps prosjekter, og for bidraget til nødhjelpsstafetten. Pengene som kom inn har gått til mat og klær til de som trenger det aller mest.

Prosjektkoordinator Safia Darwiche ga forsamlingen en gjennomgang av hva som er oppnådd i Kvinne Kan- og Ungdom Kan-prosjektene i år. 28 kvinnelige aktivister har gjennomgått kursleder-trening, det har bl.a. blitt avholdt fire workshops for politisk deltakelse i leirkomiteene, og det har også vært seminar om feministisk media. Ungdommene har bl.a. hatt fire multimedia workshops og tatt en rekke lokale initiativ i de ulike leirene.

Darwiche avsluttet med å vise en liten filmsnutt som ble til under forrige ambassadørreise til Libanon. Se HER. 

Landsstyret fornyet samarbeidsavtalen med Norsk Folkehjelp for neste landsmøteperiode på torsdagen.

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?