Til hovedinnhold

EU-lånestopp til israelsk okkupasjon

EU-kommisjonen har vedtatt å utestenge israelske «enheter» som driver virksomhet i de okkuperte områdene fra lån, stipender og pengepremier. Reglene vil ramme israelske bedrifter, universiteter og andre organer på okkupert jord.

05.08.2013 av Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 05.08.2013

Vedtaket er et uttrykk for EUs bekymring for at israelske bosetninger skader utsiktene til en fredsløsning med palestinerne.

Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon, gikk raskt ut med order om å stanse all israelsk støtte til prosjekter som realiseres av EUs organisasjoner på Vestbredden, på Gazastripen og i Jordandalen. I tillegg setter Israel opp seks nye ulovlige bosettinger på Vestbredden på en prioriteringsliste for statsstøtte. Med disse får i alt 91 bosettinger tilleggsstøtte fra den israelske staten.

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp har dokumentert norske finansielle bånd til den israelske okkupasjonen i rapporten ”Farlige forbindelser”.  Vår hovedanbefaling er at:

  • Norske myndigheter må komme med en aktiv oppfordring til norske selskap om å ikke importere varer produsert i israelske bosettinger i de okkuperte områdene og å unngå alt handelssamkvem med bosettingene.
  • Etikkrådet må anbefale uttrekk fra selskapene som er involvert i normbruddene i de okkuperte områdene.
  • Norske myndigheter må innføre lovgivning som gjør det ulovlig for norske statsborgere og norske organisasjoner å støtte de israelske bosettingene finansielt.
  • Norske banker og fondsforvaltere bør trekke sine investeringer fra disse selskapene og sette dem på sine eksklusjonslister inntil selskapene avslutter sine normbrudd i de okkuperte områdene.
  • Der uttrekk ikke gjøres, må banker og fondsforvaltere gå i dialog med selskapene med det mål å endre deres praksis.
  • Norske selskap og importører må vise ansvar og avslutte sin handel med bosettingsvarer, og sine handelsrelasjoner med selskap som har deler av sin produksjon i israelske bosettinger og industrisoner på okkupert område.
;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?