Til hovedinnhold

Gjør vi en forskjell?

Dette spørsmålet har Pål Bach, Palestina-ambassadør for Fagforbundet Aust-Agder stilt seg. Han befinner seg på Vestbredden og har funnet et lyspunkt i skyggenes dal.

12.05.2013 av Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 12.05.2013

Dette er hva han skriver i sin blogg etter å ha besøkt Sousia i dag:

Ut på tur aldri sur er det noe som heter. etter denne dagen kan det trygt døpes om til ut på tur å bli kjempesur. Her var det mye elendighet, men en liten godhistorie fikk vi oppi alt det dystre.

Mannen på bildet har en olivenlund, ispadd noen mandeltrær. At han må gå ca 10 km daglig for å stelleplantasjen, er jo helt feil, men den Israelske stat nekter ham å bygge her, på grunn av en ulovlig bygget koloni i nærheten. 

Landskapet er av en karakter som gjør at jeg undres over at noe kan gro der. det er fjell og steiner og noen jordflekker innimellom. regn kommer det bare om vinteren, så hvordan kan dette gå. Oliventrærne trenger jevn tilførsel av vann de første årene, så hvordan får man dette til? 1000 liter vann koster ca 5 sekel i Hebron, men her koster det 50 shekel. (1 sekel ca 1,60 kr). Dette høres ikke greit ut, Men det er her vi får se at noe av de pengene som er bevilget virker.

Mannen har gjennom vår samarbeidspartner UAWC (Union of Agriculture Work Commitees), fått støtte til å bygge sisterne. dette for å samle regnvann gjennom vinteren, for så å bruke det til nyplantingene. Det var litt av en steinhaug som var gravd opp av  fjellet for å lage det dype og store hullet. Et nett av renner på fjellet, skal så lede vannet ned i hullet. oppå var det laget låsbart lokk, for å hindre hærverk. Han var tydelig stolt av byggverket.

At han måtte gå rundt med bøtte for å vanne, gjorde tydeligvis lite. For å vise hvor bra vannet var, drakk han rett av bøtta med et smil. For en fyr fra Norge virker jo dette helt håpløst, men nå jeg så hvordan de greier å utnytte hver minste jordflekk, ble jeg riktig imponert. Noen tusen års erfaring hjelper kanskje.

Det må i en bisetning nevnes at han måtte bruke  advokat, og for han ikke et ubetydelig beløp penger for å få beholde sisterna Jeg føler litt stolthet over at samarbeidsprosjektet, kan hjelpe til slik som her. For noen gjør kanskje disse midlene at livet blir litt enklere. En liten opptur på denne dystre dagen.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?