Til hovedinnhold

Palestinerne får ambassade i Oslo

(Foto: Ingunn Eriksen)

Norge følger etter en rekke land som USA, Spania, Frankrike, Hellas og Portugal og oppgraderer palestinernes representasjonskontor til ambassade. Palestinernes statsminister Dr. Salam Fayyad besøkte Oslo i dag og har drøftet palestinernes situasjon med utenriksminister Jonas Gahr Støre. Senere på dagen inviterte PRIO og Utenriksdepartementet til foredrag med Fayyad på Litteraturhuset. Statsministeren var svært optimistisk i forhold til at Palestina snart blir en selvstendig stat, men stilte fem krav til Israel for at statsdannelsen skal kunne gjennomføres.

15.12.2010 av Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 20.12.2010

1. Israel må stanse israelske bosettinger i palestinske områder.

2. Den israelske hæren må avstå fra å gjennomføre militæraksjoner i palestinske områder.

3. Palestinske institusjoner i Jerusalem må gjenåpnes.

4. Blokaden av Gaza må opphøre slik at det blir fri eksport / import. Israel må også oppheve begrensningene til å bevege seg fritt innenfor de palestinske områdene.

5. Israel må tillate ulike former for aktivitet på område C, der Israel i dag har både militær og sivil kontroll.

Troen på en snarlig selvstendig stat begrunnet Fayyad med at store framskritt på de palestinske områdene fra 2009. Arbeidsledigheten har sunket drastisk, korrupsjon har blitt redusert, ekstrem fattigdom er mindre utbredt. Behovet til støtte til statsbudsjettet var for 2008 på 1,8 milliarder dollar, mens for 2011 er ”kun” 1,1 milliard, det vil si en reduksjon på omtrent en tredjedel. Målet er at palestinerne ikke skal være avhengig av bistand innen 2015.

Statsministeren framholdt at det er helt essensielt å ha høye forventninger og ha tro på at det er mulig å få til en selvstendig palestinsk stat innenfor grensene som ble fastsatt i 1967. Om vi ikke prøver vil vi aldri få vite om det var mulig eller ikke, var budskapet til Fayyad. Arbeidet med å bygge opp institusjoner og infrastruktur til en palestinsk stat skal være ferdig i september 2011.

Verdensbanken har tidligere i år uttalt at palestinerne er rede til å etablere en stat i nær framtid. Norge leder giverlandskomitéen for palestinerne (AHLC) og koordinerer den økonomiske støtten til reformarbeidet som Fayyad leder.

Argentina, Brasil og Uruguay har nylig anerkjent Palestina som selvstendig stat innenfor grensene som ble fastsatt i 1967 etter en personlig forespørsel fra president Abbas.

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?