Fagforbundet forbereder seg til hovedoppgjøret 2018
LO-rådgiver Jonas Bals mener vi er i ferd med å miste førstelinjeforsvaret i arbeidslivet når organisasjonsgraden synker.
16.01.2018
av
Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 17.01.2018
Han mener synkende organisasjonsgrad er den største utfordringen fagforeningene har i møte med markedsmakta i tarifforhandlingene. Jonas Bals var invitert til Fagforbundet for å snakke om hvilke utfordringer arbeiderbevegelsen har i dag og det historiske bakteppet for dagens situasjon.
– Vi har en finansminister som før forrige valg presterte å si at den norske modellen står i veien for det norske folk. Det ville hun ikke ha sagt i dag. Finanskrisa viste at er det noen land som klarte seg godt i møte med disse store endringene så er det de nordiske, med sterke fagforeninger og en omfordelende velferdsstat.
Ikke flaks, men kamp
– Noe av det som skiller de nordiske landene fra andre land er at vi har høy organisasjonsgrad og sterke fagforeninger, som har stor makt over samfunnsutviklinga. Det har vært med på å gi oss små lønnsforskjeller, universelle velferdsordninger, høy sysselsetting, høy andel av kvinner i arbeidslivet, koordinering av lønnsdannelsen og solidariske lønnsforhandlinger hvor vi drar med oss grupper som ville hatt svak forhandlingsmakt, fastslår Bals.
Han mener dette ikke er resultater av flaks, men av faglig og politisk kamp, og faglig og politisk samarbeid.
Fra lue i handa til mobil under puta
Bals dro de historiske linjene fra Marcus Thrane og oppstarten av arbeiderbevegelsen, via arbeiderkampene og streikene på 1930-tallet, fram til i dag hvor folk ikke står med lua i handa lenger, men sover med mobilen under puta i tilfelle de får en vakt eller et oppdrag.
Han har bakgrunn som fagutdanna maler og har skrevet bok om erfaringene han gjorde seg i byggebransjen. I «Hvem skal bygge landet» viser Bals hvordan bransjen har utviklet seg i negativ retning med sosial dumping og organisert arbeidslivskriminalitet. Tidligere var det de organiserte og seriøse som satte standarden, nå vinner stadig oftere de kriminelle i anbudskonkurransene. I 2017 ble det avslørt hvordan kriminelle nettverk i løpet av få år har overtatt store deler av norsk malerbransje.
– Vi er tilbake til at arbeidskraft er i ferd med å bli en vare på lik linje med andre varer. Under finanskrisa ble fast ansatte sagt opp og gikk ut den ene døra, for så å komme inn igjen den andre døra som fast ansatte på kontrakter uten lønn mellom oppdragene. Og fagorganiserte ble sittende på brakka uten å få oppdrag, sier Bals.
I tillegg blir oppdragsbekreftelsene kortere og kortere, til slutt er de nede på én dag. Dette gjaldt for eksempel svenske bygningsarbeidere som jobbet i månedsvis med å bygge Gardermoen.
Amerikanske tilstander i arbeidslivet
Bemanningsbyråer erstatter profesjonsbedriftene. Fast ansatte erstattes av innleide. Det svekker førstelinjeforvaret i arbeidslivet dramatisk. Fast ansatte med tariffavtaler skiftes ut med innleide arbeidere uten rettigheter, som ikke tør å si ifra.
– Vi er i ferd med å få amerikanske tilstander i arbeidslivet. Der er organisasjonsgraden nede i syv prosent. Det står ikke stort bedre til i norsk byggebransje. Samfunnsøkonomisk analyse anslår at vi er nede under ti prosent, konstanterer Bals.
Det er åpenbart at dette svekker forhandlingsmakten.
LO-rådgiveren mener det bare er ett svar på utfordringene med kriminalitet og sosial dumping i arbeidslivet: organisering, organisering og organisering.