Til hovedinnhold

Kompetanseheving opp i Stortinget

Stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og Borghild Tenden foreslår å øke kompetansen i barnevernet.

11.02.2011 av Harald Berre
Sist oppdatert: 11.02.2011

De to venstrerepresentantene begrunner forslaget sitt med at det "må satses på mer forskning, barnevernutdanningene (sosionom og barnevernspedagoger) må bedres, etter- og videreutdanningsmulighetene må styrkes, og fagkompetansen må tilbakeføres fra staten til kommunen".

Forslagsstillerne vil overføre oppgaver fra Barne-, ungdoms- og familieetatens regionkontorer til den kommunale barnevernstjeneste. Forslagsstillerne tar til orde for sterkere kommuner med styrket barnevernstjeneste. Forslagsstillerne mener en slik omorganisering ville gitt et bedre barnevern. I tillegg til en slik omorganisering, mener forslagsstillerne at kompetansen i den kommunale barnevernstjenesten bør styrkes og det må gjøres mer attraktivt å jobbe i kommunene.

Skal målet være å øke kompetansen i det kommunale barnevernet må en både se på lønnsincentiver og arbeidsforhold. Gjennomføres alle disse reformene, mener forslagsstillerne at det blir et bedre barnevern som er bedre rustet til å sikre at alle barn får en trygg oppvekst.

  1. Stortinget ber regjeringen iverksette tiltak for å heve kvaliteten i sosionom- og barnvernspedagogutdanningen.
  2. Stortinget ber regjeringen innføre en kompetansepott for barnevernets førstelinjetjeneste som det kan søkes penger fra til kompetansehevende kurs og videreutdanning.
  3. Stortinget ber regjeringen stanse fagflukten fra kommunaltjenesten til statlig nivå gjennom å samordne lønnsnivået mellom statlig og kommunalt barnevern.
  4. Stortinget ber regjeringen lage incentiver for et mer lønnsdifferensiert system som også motiverer flere med høyere utdannelse, som psykologer, jurister, spesialpedagoger, og sosionomer og barnevernspedagoger med tilleggsutdannelse, til å arbeide i barnevernet.
  5. Stortinget ber regjeringen tydeliggjøre og konkretisere overfor barnevernet hva en melding og undersøkelse etter lov om barneverntjenester § 4-2 og § 4-3 skal inneholde.

Les om representantforslaget på Stortingets nettsted

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?