Til hovedinnhold

Uttalelse om barnevern på Fagforbundets landskonferanse 6.- 8. oktober 2009

Sterkere med enn uten Arabisk liten

Sterkere med enn uten Arabisk liten

Kravet om et styrket offentlig barnevern og kompetanseheving av alle yrkesgrupper innen barnevernet står sentralt i uttalelsen.

16.11.2009 av Kristin Skogli
Sist oppdatert: 16.11.2009

Må ha kompetanseheving i barnevernet

Fagforbundet Seksjon helse og sosial krever at det må foretas en gjennomgang av kompetanseforholdene innenfor barnevern og fosterhjemsomsorgen. Ansatte gir tilbakemeldinger om at de verken får brukt sin kompetanse eller har tilgang til nødvendige utdanningstilbud. 

For å imøtekomme utfordringene innenfor barnevernet og fosterhjemsomsorgen, bør det iverksettes et arbeid for en nasjonal handlingsplan for personalpolitikk, kompetanse og rekruttering. NOUen Kompetanseutvikling i barnevernet, som legges fram i disse dager, kan bidra som en del av grunnlaget for en sik handlingsplan. 

Blant de tiltak som bør komme i stand raskt, er et tilbud om en ettårig videreutdanning på fagskolenivå.  

Fagforbundet krever at veiledning til fosterforeldre og de som er i forsterket fosterhjem styrkes. Dette slik at de kan bli bedre rustet til de utfordringer de møter. 

Miljøarbeidere og fosterforeldre står midt i utfordringen med å gi omsorg til barn og unge i svært vanskelige livssituasjoner. Dette krever respekt, varme og forståelse - og samtidig evnen til å sette klare og forutsigbare grenser. Gode miljøarbeidere og forsteforeldre er trygge og engasjerte voksne. Voksne som tåler kritikk, som kan takle sinne og frustrasjon, og som kan bistå i å finne løsninger på dagliglivets mange utfordringer. 

Konkurranseutsetting, anbud og tidsavgrensede driftsavtaler gir liten mulighet for langsiktige strategier. Fagforbundet anser det for nødvendig at barnevernet eies og drives av det offentlig. 

Fagforbundet ønsker å få bidra i arbeidet med utviklingen av gode oppvekstvilkår for barn og unge. Vi håper at vi i samarbeid med offentlige myndigheter kan bidra til en positiv utvikling i en sektor som er av en så stor betydning for så mange. 

 

Uttalelse fra Fagforbundet Seksjon helse og sosial

2. ordinære landskonferanse 6. - 8. oktober 2009  

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?