Til hovedinnhold

Intern arbeidsutprøving

vann.jpg

vann.jpg (Foto: Trude Tjensvold)

Sykehuset jeg jobber på har egne midler for ansatte som prøver ut sin arbeidsevne.

05.09.2016 av Ramona Janeche Edvardsen Braanen, verneombud
Sist oppdatert: 12.09.2016

De får muligheten til å prøve seg i en annen jobb, uten å måtte bytte arbeidsgiver eller si opp sin stilling. De får gå på topp av bemanningen, og får i perioden oppfølging av leder, HR og bedriftshelsetjeneste ved behov.

Midlene disponeres av HR. Den ansatte og leder blir enige om arbeidsutprøving skal tilbys. Prøveperioden er på tre måneder, med mulighet til forlengelse.

Gevinster

En viktig gevinst er at arbeidsgiver har større handlingsrom i vanskelige sykefraværssaker. Det gir også ansatte en sjanse til å komme bort fra jobben som kan være årsaken til sykefraværet, og det viktigste - de opplever mestring og at hode og kropp virker igjen. Det hjelper at noen tror på deg og gir deg en ny sjanse.

Etter mange år med sykemelding, dialogmøter og tilrettelegging mister mange motet og troen på seg selv. Leder klarer ikke lenger å være støttende nok, og alle opplever at sykefraværsoppfølgingen har stagnert. Derfor er det fantastisk å være vitne til denne forvandlingen hos den sykemeldte. I de fleste sakene jeg kjenner til, har den ansatte gått fra å være helt eller delvis sykemeldt, til å komme tilbake i jobb hundre prosent. Og i de fleste sakene så har den ansatte fått seg ny jobb. NAV er en viktig samarbeidspartner, og har hjulpet med tilretteleggingstilskudd i en overgangsfase til ny stiling.

Utfordringer

Sykefraværsarbeid er krevende. Stillinger blir ikke ledige over natta, det er innsparingstiltak, og i noen saker må den ansatte prøve seg både to og tre ganger før noe passer. Utdanning og erfaring hos kandidaten er også noe som skal tas hensyn til.

Jeg vil anbefale kommuner, store og mellomstore bedrifter til å opprette en slik ordning. Start med å sende et forslag til i IA eller Arbeidsmiljøutvalget i bedriften.

Om dette har gitt en økonomisk gevinst for klinikken har vi ikke regnet på, men i et samfunnsøkonomisk perspektiv er det ingen tvil om at dette er lønnsomt. Det viktigste er uansett at vi har fått ansatte tilbake i jobb, vikarer har fått fast ansettelse fordi stillinger har blitt ledig, og vi har gitt den sykemeldte troen på seg selv igjen.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?