Til hovedinnhold

Møte med en aktivist

I går møtte jeg Mohammad. Han er 36 år og kommer fra de liten landsby som heter Jayyous på vestbredden. Der har de klart å flytte muren.

11.10.2013 av Lynette Frøyhov
Sist oppdatert: 11.10.2013

I 2002 ble Mohammad Othman aktivist. Dette var året de begynte å bygge muren i hans landsby. Familien hans mistet jorda si, på lik linje med mange andre i landsbyen. I tillegg fikk de veldig redusert bevegelsesfrihet.

Han var med å organisere demonstrasjoner mot apartheidmuren, og alle var med: Kvinner og menn, unge og gamle.

Etter å ha hatt over 200 demonstrasjoner og fått informasjon ut til internasjonale myndigheter, fikk de medhold i israelsk høyesterett og muren ble revet. Muren ble bygget opp igjen nært 1967-grensen, som FN har besluttet at skal være grensen mellom Palestina og Israel. Muren i Jayyous er en av to murer som har blitt revet etter vedtak fra israelsk høyesterett.

Mohammad har vært administrativt fengslet i Israel. Det betyr at han sitter i fengsel uten dom og på ubestemt tid. Dette skjedde da han var på vei hjem fra et besøk i Norge i september 2009,  han hadde møtt Kristin Halvorsen og diskutert boikott av israelske varer.

Første indikasjon på problemer kom da han ble holdt igjen i 20 minutter på Gardermoen. Deretter ble han holdt igjen i Istanbul der han ble satt på et hotellrom og fulgt til flyet. Det første som møter han i Jordan er: “Du vet at du er arrestert?”. For deretter å bli plassert i en politibil og kjørt over til israelsk side.

I Israel ble Mohammad hentet av israelske soldater og transportert til interneringsleiren Huwarra Detention Centre. Han ble avhørt uavbrutt med beskyldninger om kontakt med terrororganisasjoner. Det forelå ingen beviser for beskyldningene, og etter 200 dager ble han flyttet til et israelske fengsel. I 5 måneder satt han i full isolasjon for noe det ikke fantes beviser for.

En natt ble han hentet av en politibil og transportert til et nytt fengsel. Kort tid etter ble det gjennomført en rettssak, der han ble frifunnet.

Til tross for frifinnelsen ble han igjen fengslet, og det ble opprettet kausjon på 10.000 shekel. Dette tilsvarer ca. 17.000 norske kroner. Det var store demonstrasjoner i Norge og i resten av verden. Mohammad er ikke bare en aktivist, han er å regne som en fredsaktivist.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?