Nå starter arbeidet med tillitsreform- slik skal det skje
I januar inviterer regjeringa partene til å starte arbeidet med å utforme tillitsreformen.
26.11.2021
Sist oppdatert: 26.11.2021
LO-forbundene i offentlig sektor har ventet lenge på en tillitsreform, som skal innføre en ny måte å drive velferden på. Man skal bort fra markedsprinsipper og mål- og resultatstyring, til en måte å jobbe på der de ansatte skal finne de beste løsningene selv.
Regjeringsplattformen har klare formuleringer på tillitsreformen, og på torsdag sender statsministeren og kommunal- og distriktsministeren ut invitasjonsbrevet til partene i arbeidslivet som skal være med på å utforme innholdet i reformen.
Gleder seg til å komme i gang
– Vi inviterer til en oppstartskonferanse i midten av januar, fortalte statssekretær Gunn Karin Gjul (Ap) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Hun skal lede arbeidet med å meisle ut reformen, men er tydelig på at dette kommer helt fra toppen.
– Dette gjelder alle departementer. Statsministeren er utrolig opptatt av å gjennomføre dette, og det er kjempeviktig for regjeringen at vi lykkes, sier Gjul.
Hun sier tillitsreform er regjeringens svar på forrige regjerings ABE-reform. Og at den må utformes med utgangspunkt i trepartssamarbeidet.
– Dette er ikke et vedtak i statsråd som skal tres nedover offentlig sektor. Dette skal komme nedenfra og opp, og departementet skal være mer en tilrettelegger, sier hun.
Hun ser for seg at man starter i det små, og prøver ut ulike prosjekter i starten.
– Regjeringa har store ambisjoner på vegner av offentlig sektor, og vi har tro på at kommunene og staten driver velferdstjenestene best i egen regi. Jeg gleder meg veldig til å komme i gang med dette, sier hun.
– Avgjørende reform
Fagforbundet-leder Mette Nord har snakket om tillitsreform i mange år, og sier dette er noe av det viktigste som skal gjøres sammen med den nye regjeringen.
– Nå handler det om at de menneskelige ressursene skal få blomstre, slik at vi blir bedre faglig og mer produktive, sier hun.
Nord peker på lignende utvikling i Sverige og Danmark, der målet er mye av det samme som tillitsreformen er tenkt å gjøre. Hun mener det er håp om at man kommer bort fra holdningen om at offentlig sektor er for dy og ineffektiv - uansett.
– Vi skal videreutvikle offentlig sektor. Og det handler om omfordeling, demokrati, tillit og faglighet i arbeidet. Det gir bedre yrkesutøvelse og høyere produktivitet, fastslår Nord.
Hun er helt enig i at innholdet skal utvikles nedenfra, og at det skal skje gjennom tillit mellom partene. Men noen prinsipper mener hun må ligge til grunn:
– Det skal være tjenester i egen regi, faste, hele stillinger, åpenhet og involvering. Og så må tørre å si at vi gjør feil, og lære av det og ikke straffes, sier Nord.
Les hele artikkelen fra Frifagbevegelse her