Til hovedinnhold

Makt og menneskeverd i det digitale arbeidslivet

Økt hjemmekontorbruk under pandemien bidro til at ny teknologi ble tatt i bruk raskt og i stort omfang. Ny rapport skal se på om det har gitt nye former for overvåking i arbeidslivet.

Økt hjemmekontorbruk under pandemien bidro til at ny teknologi ble tatt i bruk raskt og i stort omfang. Ny rapport skal se på om det har gitt nye former for overvåking i arbeidslivet. (Foto: Katja Kircher / Mostphotos)

Hvordan kan digital teknologi skape nye former overvåking og kontroll i arbeidslivet? Og på hvilke områder har norske virksomheter tatt i bruk nye løsninger eller teknologier som kan gi økt overvåking og kontroll? Dette er spørsmålene som utredes i Fafo-rapporten "Makt og menneskeverd i det digitale arbeidsliv."

26.01.2023 av Christian Danielsen
Sist oppdatert: 27.01.2023

Nye digitale systemer gir nye muligheter for kontinuerlig overvåking og detaljert innsamling av opplysninger om arbeidsprosesser og arbeidsprestasjoner. Dette kan i mange tilfeller være mer inngripende med tanke på personvern enn mer tradisjonelle kontrolltiltak basert på punktvise målinger. Ny digital teknologi kan ofte muliggjøre overvåking av ansatte uten at dette nødvendigvis var den egentlige hensikten med å anskaffe teknologien.

I en spørreundersøkelse i 2019 var halvparten av norske arbeidstakere enig i at teknologisk utvikling er en driver for økt overvåking av ansatte. Men med Covid 19-pandemien og økt bruk av hjemmekontor, også der hvor hjemmekontor ikke hadde vært vanlig, ble digitale arbeids- og kommunikasjonsverktøy tatt i bruk raskt og i et stort omfang. Disse digitale verktøyene ga ikke bare ansatte muligheter til å jobbe hjemmefra, men har også åpnet for nye muligheter å overvåke ansatte på.

Første del av rapporten "Makt og menneskeverd i det digitale arbeidsliv"  er snart klar og tematikken med overvåkning av ansatte vil bli vist i sin fulle bredde. Det er planlagt Fafo-frokost tirsdag 14. mars med presentasjon av rapporten. Mer info kommer om litt. 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?