Til hovedinnhold

– Helsesekretærene er førstelinja

Guro Myklebust takker kollegaer i forbindelse med helsesekretærenes dag.

Guro Myklebust takker kollegaer i forbindelse med helsesekretærenes dag. (Foto: Rena.no)

1. februar var helsesekretærenes dag. Det er en utrolig viktig jobb som fortjener mer anerkjennelse, mener Guro Myklebust, helsesekretær og leder i Yrkesseksjon kontor og administrasjon, Fagforbundet Nordland.

02.02.2023 av André Haugen
Sist oppdatert: 02.02.2023

Som helsesekretær er man ofte den første og siste som møter pasientene og pårørende. Det er en jobb samfunnet ikke klarer seg uten.

– Mange er førstelinja på sykehus og legekontor. Samtidig er du så mye mer enn det, men dessverre er det sånn at man av og til glemmer helsesekretæren og den kompetansen de faktisk har, sier Guro Myklebust.

En nøkkelrolle

Hun er selv helsesekretær, og var på jobb på selveste merkedagen. Det har vært økt fokus på manglende bemanning i helsesektoren den siste tida. Løsninga ligger blant annet i bedre oppgavedeling, og her har helsesekretærene en nøkkelrolle, mener Myklebust.

– Det er så mye kompetanse hos helsesekretærene som man ikke bruker godt nok, særlig i sykehusa. Alt vi gjør på legekontor, kan vi gjøre på sykehus. Det være seg prøvetaking, EKG, fjerning av sting, en del sårbehandling eller vaksinasjon, sier hun.

Mer kompetanse enn man tror

– Hvis vi får gjort mer av dette, kan vi lette arbeidsbyrden for andre yrkesgrupper. På sykehus er dessverre helsesekretæren ofte kun på kontor, men vi har jo kompetanse til så mye mer enn det, sier Myklebust.

Hun mener også at yrket, og oppgavene man faktisk gjør, gjerne kan få mer oppmerksomhet.

– I tillegg til at det lyses ut få stillinger, vet jeg at mange også sliter med å få tak i folk. Med økt bevissthet rundt hva yrket faktisk innebærer, tror jeg man kan gjøre det enklere å rekruttere.

For selv om kanskje ikke alle vet det, er helsesekretærene uunnværlige.

– Tusen takk til alle kollegaer i yrket for den gode og viktige jobben dere gjør, avslutter Myklebust.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?