Til hovedinnhold

Nasjonal skyløsning i støpeskjeen?

(Foto: pixabay)

SV har utformet et representantforslag som er på høring. Forslaget pålegger regjeringen å vurdere om en nasjonal skyløsning også kan brukes for kommunal sektor. Per i dag lagres mye informasjon i kommunal sektor i ulike kommersielle skytjenester som Google og Microsoft Azure. Dette innebærer en uoversiktlig situasjon.

10.02.2023 av Christian Danielsen
Sist oppdatert: 10.02.2023

Nasjonal skyløsning diskuteres både på Stortinget og i regjeringsapparatet. Fagforbundet har vedtatt at en slik skyløsning skal eies og drives av det offentlige. SV har utformet et såkalt Dok 8-forslag som innebærer at regjeringen også må utrede anvendelse av en slik skyløsning for kommunal sektor.

Les forslaget her: Representantforslag (stortinget.no)

Fagforbundet var én av tre organisasjoner som avgav høringssvar: Visning av skriftlig innspill - stortinget.no

Foreløpig dato for behandling i Stortinget er 13. mars.  I mellomtiden vil Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) levere en utredning, som foreløpig ikke behandler spørsmålet om kommunal integrasjon. 

Skytjenester er tatt i bruk i stor skala i norske kommuner og fylkeskommuner, og bruken ser ut til å være økende. En undersøkelse utført for KS i 2015 viste at mange allerede da hadde tatt i bruk skytjenester, særlig innenfor skolesektoren med blant annet Google og Microsoft 365 som leverandører. I en undersøkelse av Difi i 2017 svarte nesten åtte av ti kommuner at de benyttet skytjenester. Fafos kartlegging av sourcingstrategier i fire kommuner viste at alle hadde tilgang til private eller allmenne skytjenester og flere av informantene forventet økt bruk i tiden fremover.

Det er relativt utbredt å lagre data utenfor Norge eller å ikke vite hvor dataene er lagret. I en undersøkelse blant 177 statlige virksomheter som benytter allmenne skytjenester, svarer 160 (90 prosent) at Microsoft er leverandør, mens 32 (18 prosent) svarer Amazon (AWS) og 26 (15 prosent) Google (Google Cloud).

Se Fafo-rapport for mer informasjon: Skytjenester for offentlig sektor | Fafo-rapport 2022:22

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?