Til hovedinnhold

En million gjemt i tariffavtalen

Høy organisasjonsgrad gir resultater: Mange vet ikke at det innebygd i tariffavtalen kan ligge betydelige erstatningssummer både ved uførhet og død.

Høy organisasjonsgrad gir resultater: Mange vet ikke at det innebygd i tariffavtalen kan ligge betydelige erstatningssummer både ved uførhet og død. (Foto: Fagforbundet / Ellisiv Solskinnsbakk)

I neste OSS tillitsvalgte kan du lese om hva som skjer med medlemskapet når et medlem dør, og hvilke ordninger som blir eller kan bli utløst for de etterlatte. Men det er ikke bare Fagforbundets egne ordninger som kan gi utbetalinger ved død. Mange tariffavtaler har gruppeforsikring som kan utløse større summer ved bortgang, opp mot en million kroner.

17.02.2023 av Geirmund Jor
Sist oppdatert: 28.02.2023

I mange av tariffavtalene i kommunesektoren ligger det gruppelivsforsikring som gir det enkelte medlem helt opp til en million kroner i erstatning hvis hen faller fra og er i arbeid. Dekningen faller bort hvis man slutter i en virksomhet med slik avtale, uansett om man bytter jobb eller går av med pensjon.

Gjelder også uføre  

Uføre under 67 år er også omfattet av denne forsikringen om de kommer fra en virksomhet som har slik forsikring. Dette er en gruppe som kan gå glipp av denne forsikringen, rett og slett fordi ingen vet at de har slik forsikring og derfor ikke fremmer krav.  

Betydelige beløp

Bestemmelsene i disse forsikringene varier fra tariffavtale til tariffavtale, men felles for dem er at det snakk om betydelige beløp. Både i hovedtariffavtalen for kommunesektoren (KS og Oslo kommune), sykehussektoren (Spekter område 10 og 13), staten, og en rekke ideelle virksomheter innen helse, utdanning og kultur (Virke HUK) har slike bestemmelser. De fleste gir en erstatning ved død på inntil 10G ved død til man fyller 50 år og en nedtrapping til 5G etter 60 år. Her er det ulikheter i de ulike tariffområdene.  

Tatt i betraktning at 1G er 111 477 kroner frem til 1. mai 2023, er det betydelige beløp det er snakk om. I noen tariffområder får man erstatning etter stillingsprosent, mens i andre avtaler er det ikke slike begrensninger.  

Forsikringens begunstigelse 

Den ansatte som er omfattet av en slik gruppelivsforsikring, kan ikke påvirke hvem som skal få en eventuell erstatning (hvem som blir begunstiget). I de aller fleste tilfeller er rekkefølgen på de som blir begunstiget denne:

A. Avdødes ektefelle (se dog bokstav C).
B. Samboer (se dog bokstav C). Her er det regler for hvor lange man skal ha vært samboer.
C. Barn (Man er barn til man er 25 år i KS-området og til man er 20 i Spekter). Disse skal ha utbetalt minst 40 prosent av erstatningsbeløpet selv om det er erstatningsberettiget ektefelle eller samboer.  
D. Andre personer som for en vesentlig del ble forsørget av avdøde. Forsørgelse baseres på om skattefradrag ved siste skatteligning er gitt. 

Det lønner seg å ha en sterk fagbevegelse 

Odd-Haldgeir Larsen
Odd-Haldgeir Larsen (Foto: Lars Helgerud)

For å få gjennomslag for slike ordninger, kreves det at vi er mange. Takket være at vi har en høy organisasjonsgrad i offentlig sektor, har det vært mulig å få gjennomslag for slike viktige ordninger gjennom avtaleverket.

 Disse ordningene har vi hatt lenge, men ingen må tro at de kom fordi noen arbeidsgivere plutselig fant på å gi sine ansatte slike verdifulle velferdsordninger. De kom gjennom kamp og vi vant fordi vi var sterke nok, sier Fagforbundets nestleder Odd Haldgeir Larsen.

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?