Til hovedinnhold

EU-utvalg ønsker å skrote databehandlingsavtale med USA

Juan Fernando Lopez Aguilar

Juan Fernando Lopez Aguilar, leder av Borgerrettighetsutvalget i EU (Foto: Philippe BUISSIN/European Union 2023 - Source)

Etter Schrems II-dommen ble det vanskelig å overføre data til amerikanske selskaper. Etter dommen har EU og USA forhandlet ivrig for å få på plass en ny avtale. Men nå ønsker EUs borgerrettighetsutvalg å reforhandle avtalen og en rekke aktører i Norge venter og forskutterer en slik avtale mellom EU og USA. Blant annet ledelsen i Helse Sør-Øst, som ønsker å sende pasientdata til Microsoft som en del av en ny registreringsløsning.

30.03.2023 av Christian Danielsen
Sist oppdatert: 30.03.2023

I en uttalelse fra EUs borgerettighetsutvalg heter det at utkastet til dataoverføringsavtale ikke vil gi like god beskyttelse som GDPR gir i Europa. Utvalget er ikke påkrevet å komme med en slik uttalelse, men uttaler seg likevel fordi det føler at saken er prinsippielt viktig. 

Jussprofessor Juan Fernando Lopez Aguilar leder utvalget og uttalte seg kritisk om avtaleutkastet denne uken. Mye tyder på at debatten om en ny dataoverføringsavtale blir hetere framover og utsiktene for å få på plass en avtale blir stadig mer usikre. Dette innebærer at utflaggingsplaner av IT i Norge nok ikke problemfritt kan sende data til Microsoft og andre amerikanske selskaper på en stund, noe blant annet ledelsen i Helse Sør-Øst ønsker. 

Helse Sør-Øst ønsker å sende data fra en registreringsløsning ut til en skyløsning driftet av Microsoft. Datatilsynet er kritiske til denne løsningen, som kan være ulovlig på grunn av Schrems II-dommen. 

Les mer her: Digital løsning for innsjekk og oppgjør ved sykehusene - Helse Sør-Øst RHF (helse-sorost.no)

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?