Sikra lønnshopp med ny arbeidsgiver
På Stovner har det siste kommersielt drevne sykehjemmet i Oslo nettopp blitt overtatt av kommunen. – Vi er veldig glade for å ha fått ny arbeidsgiver, sier tillitsvalgt Qendresa Krasniqi ved Oppsalhjemmet.
24.04.2023
av
Madeleine Schultz
Sist oppdatert: 09.05.2023
Siden 2015 har det rødgrønne Oslo-byrådet overført fem sykehjem til kommunal drift. Oppsalhjemmet ble det siste i rekka. Sykehjemmet har siden 2009 vært drifta av Adolfsen-brødrenes selskap for private velferdstjenester, Norlandia Care Group, men nå er det slutt.
Avisa Oslo har skrevet at enkelte av de ansatte ved sykehjemmet nå har gått opp inntil 100.000 i årslønn ved å skifte arbeidsgiver. En lærling kommer til å tjene over fire ganger så mye i kommunen.
Leder Siri Follerås i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo er glad for at kommunen nå har tatt over.
– Én ting er at medlemmene får bedre lønn. En annen ting er jo at kommunen tjener på å ha tjenester i egen regi, for da har vi bedre styring på dem. For fagutviklingen og rekrutteringen til yrket, som vi jo ser en nedgang i, så er det også viktig å ha stabile arbeidsplasser. Ungdommer vil ikke ha arbeid med dårlig arbeidsforhold, sier hun.
Lav lønn i mange år
Også plasstillitsvalgt ved sykehjemmet, Qendresa Krasniqi, er veldig fornøyd med overtakelsen.
Da OSS Tillitsvalgte møter henne sitter hun med det aller siste papirarbeidet som skal ordnes før kommunens overtakelse. Det er stort sett en takknemlig jobb, mener hun.
– Akkurat nå ringer jeg medlemmene og sjekker om det finnes flere dokumentasjonskrav vi må ha på plass. Med de prisene som er nå, så har alle de ansatte blitt veldig glade for at de skulle gå opp i lønn, sier hun.
Krasniqi er tydelig på medlemmenes tilbakemeldinger om den nye arbeidsgiveren.
– Vi har jo gjort akkurat samme jobb som alle andre sykehjem, men lønna vår har vært veldig, veldig lav i mange år, så vi er veldig glade for å ha fått ny arbeidsgiver.
Vinn-vinn
Norlandia på sin side har påstått at skiftet fra privat til offentlig drift vil føre til at kvaliteten på tjenestene vil bli dårligere. Det forstår ikke Krasniqi noen ting av:
– Vi er jo de samme folka, og vi skal gjøre akkurat den samme jobben som før. Brukerne kommer til å ha det akkurat som de har hatt det. Bortsatt fra at de kanskje kommer til å merke at vi kommer til å ha det bedre, fordi vi nå får ordentlig betalt for det vi gjør.