Til hovedinnhold

Slik reagerer tillitsvalgte på valgresultatet

Tillitsvalgte rundt om i landet er klare for å brette opp ermene etter mandagens høyrevind over landet. Men noen steder er de også fornøyde.

Tillitsvalgte rundt om i landet er klare for å brette opp ermene etter mandagens høyrevind over landet. Men noen steder er de også fornøyde. (Foto: Fagforbundet)

Fremdeles legges det kabaler i kjølvannet av mandagens kommunevalg. Vi har spurt seks tillitsvalgte rundt om i landet om hva de tenker om resultatet og veien videre.

14.09.2023
Sist oppdatert: 14.09.2023

Oslo: Skuffet

- Jeg er selvsagt skuffet over resultatet av kommunevalget i Oslo. Etter åtte år med et rødgrønt byråd har vi fått reversert mye av den poltikken høyresiden har drevet. Det siste kommunale sykehjemmet ble tilbakeført kommunen 1.mai i år. Et heltidsykehjem er startet og flere sto i startgropa. Eiendomsskatten har gitt flere ansatte i skole, barnehage og eldreomsorg. Dette er politikk som treffer våre medlemmers arbeidshverdag.

Anna Elisabeth Uranportrett / pressebilder
Nestleder i Fagforbundet Oslo, Anna Elisabeth Uran. (Foto: Birgit Dannenberg)

Nå, med et høyrestyrt byråd, får vi nok tilbake den samme styringa av kommunen vi kjenner til fra deres tidligere styre. Det vil si at vi må jobbe for å demme opp konsekvensene for deres planer. De setter i gang med privatisering av sykehjem og barnehager. Siden de skal avvikle eiendomsskatten, betyr det at de må spare inn 2 milliarder. Det betyr nedbygging av kommunale tjenester. Våre medlemmer vil merke det.

 

Steinkjer: Fornøyd

- Vi i Fagforbundet Steinkjer er meget glade for resultatet i kommunevalget. Vi var en av tre kommuner i Trøndelag som kom dårligst ut på uønsket deltid, ifølge Fagforbundets deltidsrapport. Det har vi virkelig tatt på alvor og vært i dialog med våre tre samarbeidspartier Ap, Rødt og SV, og det ble en viktig sak i valgkampen. Vi opplever at de ser alvoret i det å jobbe uønsket deltid og de har lovet å prioritere dette hvis de ble valgt. 
Leder Fagforbundet Steinkjer
Leder Fagforbundet Steinkjer, Vilde Antonie Sundfær. (Foto: Fagforbundet)
Ordførerkandidatene har også skrevet under på ordførerløftet om at det skulle jobbes for en heltidskultur og at deltidsstillinger kun skulle utlyses i samarbeid med tillitsvalgte.  
Når slike lovnader er signert gjorde det jobben vår under valgkampen enklere, da vi som organisasjon kunne vise våre medlemmer hva våre samarbeidspartier har skrevet under på.
 
Valgresultatet i Steinkjer førte til at to av våre samarbeidspartier nå sitter i toppen og det tredje sitter inne med flere mandater, og vi ser lyst på kommunens fremtid for våre medlemmer.
 
Alle samarbeidspartier har allerede vært i dialog med meg som lokallagsleder om at de ser frem til samarbeidet fremover og hvordan vi sammen skal arbeide for en bedre kommune som skal komme våre medlemmer til gode, skriver leder av Fagforbundet Steinkjer, Vilde Antonie Sundfær.
 
 

Tromsø: Rødgrønt flertall

Torleif Norbakk, nestleder i Fagforbundet Tromsø.
Torleif Norbakk, nestleder i Fagforbundet Tromsø. (Foto: Fagforbundet)

- Vi er selvsagt fornøyde med resultatet, at Tromsø fremdeles beholder rødtgrønt flertall, men blokkene er ukomfortabelt nært, og det er et knapt flertall. For oss i tiden framover blir det viktig med et tett samarbeid med våre samarbeidspartnere. Det handler om å løse bemanningskrisen i alle sektorer, sørge for at vilkårene til våre medlemmer ikke blir dårligere og fortsette jobben for hele og faste stillinger. Vi har også mange pensjonister og uføremedlemmer som har fått en hardere tid med prisveksten vi har hatt. Der må vi være en klar og tydelig stemme og se på løsninger for å gjøre deres hverdag lettere, sier  nestleder i Fagforbundet Tromsø, Torleif Nordbakk.

 

Trondheim: Uavklart

KRITISK BEHOV: - I 2035 kan vi ifølge SSB mangle hele 100 000 fagarbeidere i Norge. Det gjør behovet for læreplasser enda mer kritisk, sier Mats Monsen.
Mats Monsen (Foto: Martine Grymyr)

Hvorfor tror du høyresida gjorde et så godt valg i Trondheim? 

– Jeg tror det er fordi Høyre ikke har turt å snakke høyt om at de ønsker å privatisere offentlige tjenester. Jeg vet at flertallet av velgerne ikke ønsker Høyre-politikk, og derfor har de ikke snakka om det. Samtidig har AP fortsatt samme mandat som tidligere, de har ikke tapt noen. Problemet er at AP ikke har klart å mobilisere mange nok av dem som satt på gjerdet, sier Mats Monsen, leder av Fagforbundet Trondheim. 

Hvordan blir arbeidslivet i Trondheim hvis Høyre tar over roret? 

– Ordførerkandidat for Høyre, Kent Ranum, har sagt at han er villig til å privatisere hjemmetjenesten i Trondheim. Bare der er det er rundt 800 ansatte. De har også sagt at de skal få ned sykefraværet. Hvordan de skal gjøre folk friskere bare ved å vinne valget, vet ikke jeg, og ved privatisering er det en kjent sak at det blir dårligere lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte. Jeg er bekymra for at det vil bli hardere arbeidsliv med Høyre ved makta.

Bergen: Valgthriller

Solveig Irene Skjerve
Solveig Irene Skjerve (Foto: Privat)
I Bergen ble det dramatikk da det ble kjent at en Høyre-kandidat ikke var valgbar. Men valgresultatet ble godkjent 14.09, og Bergen slapp dermed omtelling.

- Når det gjelder valget i Bergen så vet vi jo ikke helt hva som skjer fremover. Men slik resultatet var valgnatten så er jeg bekymret for hva høyresiden eventuelt vil gjennomføre av sin privatiseringspolitikk. Det vil være viktig å følge med, og sørge for at våre medlemmer og tillitsvalgte blir godt fulgt opp i eventuelle prosesser som vil skje, sier Solveig Irene Skjerve, leder i Fagforbundet Fana.

 

Bodø: Høyrevind

t.v Ann Merethe Larsos Kristensen
Valgkamp i Bodø, t.v Ann Merethe Larsos Kristensen (Foto: Fagforbundet)

- Høyre ble vinner i Bodø, og Arbeiderpartiet gikk veldig mye tilbake. Vi i Fagforbundet i Bodø er bekymret for kommunale arbeidsplasser. Våre medlemmer skal vi ivareta , vi er her for dem og kommer til å følge med argusøyne på hva som skjer.

Våre tillitsvalgte gjør en god jobb og vil følge med at alt går riktig for seg, skriver leder i Fagforbundet Bodø, Ann Merethe Larsos Kristensen, til OSS tillitsvalgte.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?