Til hovedinnhold

O jul med din glede – på jobb

I kjelleren på Økernhjemmet har gangene blitt til en reise gjennom jula. Tillitsvalgt Fozum Woldu (t.h) og kollega Conchita Abad sjekker at alt er på plass.

I kjelleren på Økernhjemmet har gangene blitt til en reise gjennom jula. Tillitsvalgt Fozum Woldu (t.h) og kollega Conchita Abad sjekker at alt er på plass. (Foto: Ellisiv Solskinnsbakk)

Hjelpepleier og tillitsvalgt Fozum Woldu går gjerne på jobb på julaften. Det samme gjør hovedtillitsvalgt Tertit Henriksson. Hva er det med jul på jobben?

29.11.2023 av Ellisiv Solskinnsbakk
Sist oppdatert: 20.12.2023

Fozum Woldu er plasstillitsvalgt på Økernhjemmet og har vært det siden 2019. Her er de fleste ansatte medlemmer i Fagforbundet. 

– Man lærer mye av å gjøre noe for andre, også kollegaer. Som tillitsvalgt får man høre både det som er bra og det som ikke er fullt så bra, sier Woldu.

Reagerer ulikt

Førjulstida på Økernhjemmet starter med småpynting 1. desember. Juletreet ute er det første som kommer på plass. Etterhvert kommer det opp juletre på alle avdelinger. Økernhjemmet har en egen restaurant hvor alle beboere får tilbud om julebord med tre-retters middag.

Fozum Woldu jobber med demente, og forteller at de kan ha litt ulike reaksjoner på at det skjer ting utenom det vanlige.

– Noen kan bli urolige eller sinte når julepynten settes fram og det henges julelys i taket, mens andre er med og pynter og gleder seg over det, forteller han.

Sjefens hund, Bella
Mellom julenisser og julelys sprer også sjefens hund, Bella, julestemning til beboere og besøkende. (Foto: Ellisiv Solskinnsbakk)

Øyblikk som teller

I år skal han ikke på jobb før andre juledag, men han har mange ganger tidligere vært på jobb på julaften. 

– Det er veldig koselig å jobbe dagvakt på julaften. Det er den vakta i året hvor tida går fortest. Det spilles julemusikk, det er julelunsj, vi må finne fram vaser til pårørende som kommer med blomster. Tida går veldig fort, smiler Woldu.

Han har også tidligere tatt på seg rollen som julenisse, og delt ut gaver fra de pårørende.

– Det er gøy. De fleste kjenner igjen nissen, noen spør "Hei, hvem er du?". Noen minutter senere spør de kanskje om akkurat det samme, men jeg føler en glede over å hjelpe til, å gjøre det bra for dem. Det er viktig at de ikke er ensomme, sier Woldu.

PTV Fozum Wold
Selv feirer Fozum Woldu "dobbel" jul - både på norsk og eritreisk. (Foto: Ellisiv Solskinnsbakk)

Det beste fra to tradisjoner

Når dagvakta er over så er det rett hjem for å feire julekvelden. Med eritreisk bakgrunn så blir det dobbelt opp med julefeiring hjemme. Julaften er det tradisjonell norsk jul, med ribbe, julemat og gaver. 

– I Eritrea er det første juledag som er den store festdagen, med tradisjonell festmat. Første juledag går barna alltid på kino på formiddagen, mens vi voksne er hjemme og forbereder festmåltidet - en tradisjonell kyllinggryte med en egen type brød til.

Juleveteranen

Tertit Henriksson er  hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i sykehjemsetaten i Oslo kommune. Hun mener jula er viktig på sykehjemmet.

– Det handler om å bevare tradisjonen for dem som ikke klarer det sjøl. Alt fra pynten til matlukta - gjøre det som alle gjør, feire tradisjonell norsk jul, sier hun.

Selv har hun jobbet 30 år fast på sykehjem og hatt vakter annenhver jul, med unntak av de årene hun hadde små barn.

– Hvis jeg kunne, valgte jeg ofte julekvelden fordi den er koselig. Dagvakta forbereder det meste så når du kommer på jobb klokka 15 er det bare å gå rett inn i roen, forteller Henriksson.

Del på vaktene

Hun er opptatt av at man klarer å tenke litt solidarisk når det gjelder fordeling av vakter.

Tertit
Tertit Henriksson er juleturnusveteran. (Foto: Privat)

– Når du er ung og har barn så er du litt prisgitt at noen andre orker å ta de vaktene. Jeg hadde noen år der jeg slapp, men etter hvert tenkte jeg at da får jeg stille opp nå som ungene har blitt eldre. Det ble min tur å gi tilbake.

Henriksson jobbet på skjermet enhet og husker at det senket seg en egen ro på avdelinga når det ble jul.

– Første gang jeg jobba julaften var det natt. Det var god stemning, men mange brukere som kom hjem fra julefeiringer utenfor og trengte litt ekstra omsorg for å roe seg ned. Ikke like greit for alle å bli tatt med ut av de trygge, vante rammene i hverdagen. Jeg opplever at vi hadde mer tid til hver enkelt beboer før, forteller hun.

Jula må planlegges

Juleturnusen blir lagt allerede tidlig på høsten, så de ansatte har god tid til å planlegge sin egen jul. Både Henriksson og Fozum Woldu opplever at juleturnusen er uproblematisk å legge. 

– Hva er viktig å passe på når juleturnusen legges?

– At det er noen kjente på jobb, slik at beboerne føler seg trygge og at rutinene opprettholdes, understreker Fozum Woldu.

– Hva er det som gjør at noen gjerne vil jobbe i jula?

– Det er så forskjellig hva som er motivasjonen. Noen velger julevakter for å tjene litt ekstra, mens andre gjør det fordi de synes det er en fin tid å være på jobb. For de aller fleste er det kanskje en blanding, smiler hovedtillitsvalgt Henriksson.

Relaterte artikler:

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?