Internasjonal spalte: Svensk fagbevegelse vil endre arbeidstid og sjukelønn
30.05.2024
av
Martine Grymyr
Sist oppdatert: 06.06.2024
I Sverige har både Kommunal og LO den siste tida vært ute med krav om viktige endringer. Kommunal vil korte ned arbeidsuka, og LO krever full lønn ved sjukdom.
I rapporten Tid for endring fra 28. mai legger Kommunal fram sin begrunnelse for å senke arbeidstida til 30 timer i uka. Forbundet har gått gjennom forskning på området, og det viser seg at arbeidstidsreduksjoner ikke fører til negative effekter for hverken samfunnsøkonomi eller lønnsvekst.
– Fra høyresiden og arbeidsgiversiden får vi ofte beskjed om at dette er for kostbart, nå kan vi bevise at det er en gammel myte. Tvert imot tyder forskningen på at generelle reduksjoner i arbeidstid ofte kan knyttes til høyere vekst og økte skatteinntekter, men også redusert stress og bedre balanse mellom jobb og privatliv for den enkelte, sier Kommunals styreleder, Malin Ragnegård til kommunal.se.
Urettferdig klasselov
Johan Lindholm ble i pinsehelga valgt til ny leder av svenske LO, og allerede i sin tale til LO-kongressen la han fram sitt krav om å innføre full lønn ved sjukdom.
I dag blir svenskene trukket 20 prosent i lønn ved sjukefravær. Det er dette som kalles karensavdraget. Ordningen ble innført i 2019 og erstattet karensdagen som svenskene hadde før, skriver LO Aktuelt.
– Neste gang Socialdemokraterna har makten, tar dere da bort denne urettferdige klasseloven? spurte han med adresse til Socialdemokraternas (svenske Arbeiderpartiet) leder, Magdalena Andersson.
Sverige har i dag en borgerlig regjering, ledet av Moderaternas (svensk Høyre) leder og statsminster, Ulf Kristersson.