Til hovedinnhold

Gode råd for et godt arbeidsmiljø på hjemmekontor

Fører teknologisk utvikling til økt overvåkning?

Fører teknologisk utvikling til økt overvåkning? (Foto: Katja Kircher / Mostphotos)

Hjemmekontor bidrar til fleksibilitet for mange, men noen ganger kan denne fleksibiliteten bli en utfordring for arbeidsmiljøet. STAMI har derfor laget gode råd for å finne en balanse. For Fagforbundet er et seriøst arbeidsliv også på hjemmekontor noe vi kontinuerlig arbeider for. Hjemmekontor er kommet for å bli, og derfor er det viktig at våre medlemmer er klare over hvordan de kan balansere arbeidshverdagen sin på en best mulig måte.

06.06.2024 av Lyra Lluka
Sist oppdatert: 06.06.2024

STAMI har den siste tiden oppsummert all forskning som er gjort på hjemmekontor og arbeidsmiljø. De har funnet ut at en moderat grad av hjemmekontor kan virke positivt på arbeidsmijø og helse, men det å jobbe ofte eller kun på hjemmekontor kan ha negative effekter. Et tydelig funn er at arbeid på hjemmekontor, utenfor normal arbeidstid, ser ut til å ha en utelukkende negativ effekt på arbeidsmijø og helse. Dette er funn som det er viktig at man som arbeidstaker har i mente. 

Gode råd for et godt arbeidsmiljø 

STAMI skriver at forskning viser at det er viktig at kontoret er tilpasset arbeidsoppgavene dine. Dette kan bidra til et godt arbeidsmijø. Derfor vil det også ha noe å si hvordan kontoret er tilpasset hjemme. Det kan være alt fra ergonomiske løsninger til støy i dine omgivelser. Det kan være lurt å benytte seg av hjemmekontor dersom oppgavene tilsier det, men møte opp på kontoret dersom du ser at du ikke kan utføre oppgavene hjemme. For Fagforbundet er det derfor svært viktig at hjemmekontor alltid skal være frivillig.

Videre skriver STAMI at det er viktig med en fungerende arbeidsplass for alle. Når det er plass til alle på kontoret har man også muligheten til å velge hjemmekontor basert på de arbeidsoppsgavene man skal utføre den aktuelle dagen. For Fagforbundet er det også viktig med kontorarbeidsplasser der det er plass til alle uavhengig av hvilke type ordninger man har på arbeidsplassen. Det kan bidra til en følelse av tilhørighet til arbeidsplassen. 

Ikke glem at arbeidsmiljø også gjelder på hjemmekontor

STAMI skriver at hjemmekontor i seg selv ikke er et opphav til et godt eller dårlig arbeidsmiljø, men arbeid hjemmefra setter ulike rammer for arbeidet som kan være annerledes enn på arbeidsplassen. Det er derfor nødvendig å være klar over hvordan ulike faktorer som rollekonflikt,  jobbkrav, lederstøtte, og balanse mellom jobb og privatliv kan påvirke arbeidsmiljøet på kontoret og hjemme. 

For Fagforbundet handler det først og fremst om vern av de ansatte på hjemmekontor når det gjelder fysisk og psykisk arbeidsmiljø. Derfor er det også avgjørende at arbeidsgiveransvaret tydeliggjøres. Videre er det viktig at man ikke lar arbeidstiden skli ut på hjemmekontor slik at man klarer å beholde skillet mellom arbeidstid og privatliv. Vi må sørge for at arbeidstakere som ønsker å jobbe hjemmefra får best mulige betingelser. Det kan være lurt å ha i bakhodet at hjemmekontor bidrar til at det blir vanskeligere for verneombud og tillitsvalgte å følge opp forholdene på hjemmekontor. 

Klarer man til en viss grad å følge disse rådene presentert av STAMI kan man stille godt rustet til en situasjon der ansatte kan bruke hjemmekontor uten at det nødvendigvis går utover arbeidsmiljøet. 

Du kan se STAMIs webinar om et godt arbeidsmijlø på hjemmekontor her!

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?