Til hovedinnhold

Ferieavvikling med forvikling?

Det blir norgesferie for mange i år også, her representert ved et glimt fra Mjelle utenfor Bodø.

Det blir norgesferie for mange i år også, her representert ved et glimt fra Mjelle utenfor Bodø. (Foto: Ellisiv Solskinnsbakk)

Sommerferien er til for at du skal slappe og komme uthvilt tilbake på jobb. Men uforutsette ting kan skje i forkant eller under avvikling av ferien. Her er svar på noen vanlige spørsmål.

03.06.2024 av Ellisiv Solskinnsbakk
Sist oppdatert: 26.06.2024

Arbeidstakere har minst fire uker og en dag ferie, men de fleste har fem uker. Er du over 60 år, har du seks ukers ferie. I tillegg har du rett på minst tre ukers sammenhengende sommerferie.

Men ikke alle har råd til å ta ut ferie. Er det for eksempel din første jobb, eller du har vært uten inntekt i fjor, har du ikke oppspart nok feriepenger. Da er det greit å vite at arbeidsgiver ikke kan pålegge deg mer ferie enn du har feriepenger til.

Kan ferien flyttes eller avbrytes?

Ja, ferien kan flyttes - både frivillig og pålagt. Når ønsket kommer fra arbeidstaker, er det opp til arbeidsgiver å si ja eller nei. Hvis arbeidsgiver ønsker endring er loven mer spesifikk.

Ferieperioden kan kun endres «hvis det er nødvendig på grunn av uforutsette hendelser» - også dersom du allerede har gått ut i ferie. Du kan altså kalles tilbake på jobb, også om du er utenlands.

At hendelsene må være «uforutsette» innebærer at det ikke bare kan være dårlig planlegging fra sjefens side. Endring må drøftes med den det gjelder og eventuell tillitsvalgt. Ved avbrytelse har du rett på å bruke resterende feriedager senere.

Oppsummert må følgende krav oppfylles:

  • Behovet har oppstått som følge av uforutsette hendelser
  • At du følger opprinnelig ferieplan, vil skape vesentlige driftsproblemer
  • Det kan ikke skaffes stedfortreder, vikar eller lignende.

Jeg har betalt for ferien - har jeg rett på erstatning?

Om du for eksempel bestiller flybilletter uten at ferien er godkjent, kan du ikke gjøre dette uten risiko. Fram til arbeidsgiver har godkjent din søknad om ferie, er det ikke sikkert at du får fri på det tidspunktet du ønsker. Men dersom arbeidsgiver vil flytte godkjent ferie har du rett på kompensasjon for eventuelle merutgifter.

Hva hvis jeg blir syk i ferien?

Både sykdom som gjør deg «helt arbeidsufør» fram til og inn i ferien og som oppstår under ferien kan gi deg rett til å spare feriedagene som rammes.

Ferieloven sier:

  • Arbeidstaker som blir helt arbeidsufør før ferien, kan kreve at ferien utsettes til senere i ferieåret. Krav må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes senest siste arbeidsdag arbeidstaker skulle hatt før ferien.
  • Arbeidstaker som har vært helt arbeidsufør i løpet av ferien, kan kreve at tilsvarende antall virkedager gis som ny ferie senere i ferieåret. Krav må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes uten ugrunnet opphold etter at arbeidet er gjenopptatt.

Feriedagene kan også overføres til påfølgende år, om de ikke lar seg avvikle.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?