Til hovedinnhold

Lovendring om prøvetid

En prøvelse? Arbeidsmiljøloven har fått en styrking av arbeidstakers rettigheter når det gjelder prøvetid.

En prøvelse? Arbeidsmiljøloven har fått en styrking av arbeidstakers rettigheter når det gjelder prøvetid. (Foto: Mostphotos)

I sommer kom det en endring i arbeidsmiljøloven når det gjelder prøvetid. Nå kan ikke prøvetiden overstige halvparten av ansettelsesforholdets varighet.

14.08.2024
Sist oppdatert: 14.08.2024

Nye lovregler om prøvetid trådte i kraft fra 1. juli 2024.

Prøvetid er regulert i arbeidsmiljøloven §15-6 og kan avtales for en periode på inntil seks måneder. Ved midlertidig ansettelse kan prøvetiden, etter lovendringen, ikke overstige halvparten av ansettelsesforholdets varighet. I praksis betyr det at en midlertidig ansettelse på for eksempel seks måneder maksimalt kan ha tre måneders prøvetid.

Hovedregel gjelder fortsatt

Hovedregelen om maksimalt seks måneders prøvetid gjelder fortsatt, også for midlertidige ansettelser som har lengre varighet enn 12 måneder. Det kan i utgangspunktet ikke avtales ny prøvetid hvis arbeidstaker skal fortsette i en stilling som i det vesentlige er likeartet med den arbeidstakeren hadde i samme virksomhet. Dette er nå uttrykkelig presisert i loven.

Bestemmelsen gjelder uavhengig av om arbeidstaker har vært ansatt i en midlertidig eller en fast stilling, og uavhengig av om den nye stillingen er midlertidig eller fast.

Ved lovendringen er det gjort et unntak fra dette: Ny prøvetid kan avtales ved fast ansettelse dersom arbeidstakerens tidligere ansettelsestid og ny prøvetid samlet ikke overstiger seks måneder.

Oppsigelsesregler ved prøvetid er de samme

Reglene om oppsigelse ved prøvetid er ikke endret. En arbeidstaker som har prøvetidsavtale har ikke anledning til å stå i stillingen ved tvist om oppsigelsen er saklig eller ikke, se arbeidsmiljøloven § 15-11. Det er ikke gjort endringer i loven på det punkt.

Kilde: LO-advokatene

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?