Til hovedinnhold

Nye arbeidsmiljøutfordringer i renovasjon og gjenvinning

(Foto: High and Low / Fagforbundet)

Omstilling til sirkulærøkonomi stiller nye krav til miljøvennlig produksjon og ressursutnyttelse. Det fører til endringer i måten avfallet vårt håndteres. Hvordan påvirker dette arbeidsmiljøet i avfallsbransjen?

10.09.2024 av Bendik Flomstad
Sist oppdatert: 10.09.2024

Er «grønne yrker» trygge?

Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) forsker på arbeidsmiljøutfordringer i såkalte «grønne yrker». Med det mener man arbeidsplasser i næringer som på ulike måter spiller en viktig rolle i miljø- og klimasammenheng. Renovasjon og gjenvinning er én av disse bransjene.

Høyt sykefravær

Nye krav til bærekraftig ressurshåndtering fører med seg nye arbeidsmåter og arbeidsoperasjoner. Her har forekomsten av sykefravær i avfallsbransjen vært over gjennomsnittet sammenliknet med andre industriyrker.

For å undersøke den biologiske eksponeringen ved håndtering av avfall, har STAMI kartlagt arbeidsplassluften hos forskjellige avfallsanlegg og samtidig kartlagt helsestatusen blant arbeidstakerne. Les mer om dette prosjektet her.

«En bra dag på jobb» – et verktøy for forebyggende HMS-arbeid

STAMI har utviklet verktøyet «En bra dag på jobb» for å hjelpe arbeidsplasser i avfallsbransjen med å finne gode tiltak for arbeidsmiljøet.

«En bra dag på jobb» kan hjelpe arbeidsplasser med å finne gode tiltak for å planlegge, organisere og utføre arbeidet på måter som kan forebygge sykefravær.

Verktøyet er basert på nasjonal statistikk for arbeidsmiljø og helse for hver enkelt bransje. Dette bidrar til at arbeidsplasser kan bruke «En bra dag på jobb» til å løse de utfordringene hver enkelt bransje opplever som viktige for deres arbeidsmiljø.

Her finner du Her finner du "En bra dag på jobb" for renovasjon og gjenvinning.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?