Til hovedinnhold

Personlige assistenter i NHO streiker

Mekling mellom Fagforbundet og NHO Geneo brøt sammen og streik er et faktum.

Mekling mellom Fagforbundet og NHO Geneo brøt sammen og streik er et faktum. (Foto: Fagforbundet)

Det er streik blant Fagforbundets medlemmer som jobber som brukerstyrte personlige assistenter i NHO-området. Meklingen natt til torsdag 12. september førte ikke fram og dermed er det streik fra arbeidstidens begynnelse torsdag morgen.

11.09.2024 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 12.09.2024

– Vi er skuffet over at vi ikke greide å nå fram til enighet. Vårt krav var at de ansatte skal få økt kjøpekraft. Vi krevde ikke mer enn det andre som jobber som brukerstyrte assistenter har fått i årets oppgjør. Dette var det ikke mulig å få til i meklingen med NHO, sier Fagforbundets forhandlingsleder, Karianne Hansen Heien. 

10 ansatte ute i streik

I første streikeuttak har Fagforbundet tatt ut ti medlemmer i konflikt.
– Det er viktig at også disse arbeidstakerne har en reell mulighet til å streike.
Mange BPA-er har jobber som er nært knyttet opp til brukernes liv og helse. Derfor skal det lite til før regjeringen bruker tvungen lønnsnemnd. Det vil vi unngå. De ti medlemmene som nå skal streike skaper ikke fare for liv og helse, sier forhandlingslederen. 

Krever økt kjøpekraft

– De lavest lønnede rammes hardest av de økte prisene. Derfor har det vært viktig for Fagforbundet å sikre et rettferdig oppgjør, på nivå med frontfaget, og med et godt generelt tillegg. Vi har sagt at vi vil øke medlemmenes kjøpekraft, og det holder vi fast ved, sier Hansen Heien.  

Det er også et mål at folk skal få bedre betalt når de har opparbeidet seg erfaring. Derfor hadde vi krav om innføring av ansiennitetsbestemmelser. 

– BPA-er gjør en viktig jobb for mange brukere i Norge. Innsatsen de gjør, gjør det mulig for mange få bo hjemme selv om de trenger hjelp i hverdagen sin.  

I ei tid der alle sliter med økte regninger, er det særlig viktig at ansatte får reallønnsøkning, sier Karianne Hansen Heien.  

Relaterte artikler:

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?