Internasjonal spalte: Kjøper hjelp for å si opp jobben
Arbeidspresset i Japan er så stort, at stadig flere leier inn hjelp fra firmaer som spesialiserer seg på å si opp jobben for dem.
12.09.2024
av
Martine Grymyr
Sist oppdatert: 12.09.2024
En arbeidsdag fra 9 til 21 regnes som et minimum for mange i Japan. En anonym arbeider som nyhetsbyrået CNN har snakket med, forteller at hun jobba så mye at det til slutt gikk ut over helsa
Japan har lenge hatt en kultur for overarbeid. Bare i 2023 tok nesten 2900 mennesker sitt eget liv på grunn av press på jobb. Dette fenomenet er så kjent at det til og med har fått sitt eget navn, “karoshi”, som betyr å dø av overarbeid.
Trakassert av sjefen
Men å si opp jobben i Japan kan være en vanskelig oppgave, i et land hvor en arbeidstaker som regel er i samme bedrift i flere tiår, og gjerne hele sitt yrkesaktive liv.
For mange arbeidsgivere ses det på som veldig respektløst om noen ønsker å forlate jobben, og i de mest ekstreme tilfeller ender det opp med at arbeidsgiver river i stykker oppsigelsen, og trakasserer den ansatte helt til de går med på å bli i jobben.
Likevel er det endringer på vei. En yngre generasjon er på vei inn på arbeidsplassene, og mange av dem tar avstand fra det gammeldagse arbeidspresset. Japan har i tillegg en stadig eldre befolkning, lave fødselstall og mangel på arbeidsfolk. Det gir mer forhandlingsmakt til den ansatte.
Desperate etter å si si opp
Nå går mange japanske arbeidstakere nye veier for å komme seg vekk fra arbeidsplassen; de leier inn hjelp.
Momuri er et av mange firmaer som har spesialisert seg på å si opp jobben for folk. Til CNN forteller daglig leder, Shiori Kawamata, at de i fjor fikk henvendelser fra 11 000 kunder. Noen av dem på gråten og desperate, etter at sjefen hadde avslått oppsigelsen deres tre ganger.
– For å være helt ærlig synes vi at vår bedrift burde forsvinne fra samfunnet, og vi håper på det. Det beste er jo om folk kan si ifra til sjefen sin sjøl, men med alle de skrekkhistoriene vi hører, tror jeg ikke det kommer til å skje med det første, forteller Kawamata.