Fritt fram for å forme framtidas Fagforbundet
Vil du at Fagforbundet skal bli grønnere og snakke mer om klima i åra som kommer? Eller kanskje brenner hjertet ditt for likestilling, solidaritet, pensjon eller noe annet. Nå kan du få en hånd på rattet for framtidas Fagforbundet.
18.09.2024
av
Geirmund Jor
Sist oppdatert: 18.09.2024
Det er nå kursen for Fagforbundet de neste årene skal stakes ut. Debatten om handlingsprogrammet som skal vedtas på landsmøtet om ganske nøyaktig et år, er i gang.
Både kongress og landsmøte
I LO pågår en tilsvarende debatt, og Fagforbundets ulike organisasjonsledd er for lengst invitert til å delta i debatten. Fristen for fagforeningene til å sende inn forslag gikk ut 1. august. Linn Schive i Fagforbundets organisasjonsavdeling koordinerer arbeidet og forteller at Fagforbundet sentralt har fått inn i alt 519 forslag. Disse skal behandles av vedtaksføre organ i forbundet, før innstillinger og forslag som forbundet støtter blir videresendt til LO.
Du kan fortsatt påvirke
– Fortvil ikke om du er sent ute til å påvirke det som skal skje på LO-kongressen til våren, for nå er det nye muligheter, nemlig Fagforbundets eget landsmøte.
– Medlemsdemokratiet er viktig og derfor ønsker vi at så mange som mulig deltar i debatten om hva Fagforbundet skal arbeide med og hva vi skal mene de kommende fire åra, forteller hun.
Som medlem eller tillitsvalgt kan du levere forslag til hva du synes Fagforbundet skal legge vekt på de neste åra, til fagforeninga di. Ta en prat eller send en e-post, bruk de vanlige kanalene.
Omfattende prosess
Fagforbundets 6. ordinære landsmøte går av stabelen 27.-31. oktober 2025. Det kan virke som om det er langt fram i tid, men det er ikke mer enn det som må til for å få alt klart, forteller Schive.
– Først skal fagforeningene gå gjennom debattopplegget og si sine meninger, før det hele skal oversendes fylkene. De vil gå gjennom hvert enkelt forslag og støtte eller ikke støtte det. Både forslagene som tiltres og de som avvises følger videre inn i prosessen i forbundet sentralt og helt fram til landsmøtet, forteller hun.
Praktisk og politisk behandling
Forbundsstyret har oppnevnt to forberedende arbeidsgrupper som lager forslag til innstillinger. Deretter vil forslagene gå gjennom arbeidsutvalget, forbundsstyret og landsstyret. Landsstyret sender så ut forslagene med innstillinger og begrunnelser.
– Til tross for lange og omfattende prosesser, er det til slutt medlemmene som bestemmer den nye kursen. På landsmøtet vil hver enkelt delegat fremme og begrunne hvorfor akkurat det ene eller det andre forslaget bør vedtas av landsmøtet. Delegatene på landsmøtet består av medlemmer og tillitsvalgte fra de ulike leddene i organisasjonen.
Forslagene må være forbundet nasjonalt i hende innen 1. desember 2024. Fylkeskretsene informerer fagforeningene om hvordan de skal sende inn sine forslag og hvilken forslagsfrist som gjelder for fylkeskretsen, slik at de rekker å behandle og sende inn forslagene innen 1. desember 2024.
– Vi håper vi får en engasjert og spennende debatt, avslutter Linn Schive.