Til hovedinnhold

Høringsuttalelse om biskopens tilsyn.19.11.24

Styret i Fagforbundet teoLOgene ferdigstilte på styremøte 19.11.24 høringsuttalelse om biskopens tilsyn. Fagforbundet teoLOgene er sterkt kritisk til hovedtrekkene i forslaget. Les under.

19.11.2024
Sist oppdatert: 19.11.2024

Høringssvar om biskopens tilsyn fra Fagforbundet teoLOgene

Vi takker for anledningen til å gi våre innspill til forslaget om endringer i tjenesteordning for biskoper. Etter vår vurdering har vi noen kritiske bemerkninger som vi ønsker å fremme til forslaget. Vi vil gi svar på enkeltspørsmålene i høringen, men presiserer at mange av spørsmålene er krevende å gi et enkelt ja eller nei på, da flere av spørsmålene er formulert slik, at du samtykker til en del av påstanden i spørsmålet, som du ikke ønsker å samtykke til, ved å svare ja elle nei på spørsmålet. En del av spørsmålene oppleves derfor som tendensiøse i fremstilling og forenklede ift komplekse problemstillinger. Vi ber derfor om at helhetlig vedlegg her leses som vedlegg til svarene for å forstå hva vi faktisk støtter eller ikke.

Biskopens rolle vs stiftsdirektørens rolle i arbeidsrettslig sammenheng
Det foreslås at stiftsdirektøren, som ikke er geistlig, overtar som øverste leder i arbeidsrettslig forstand. Vi er bekymret for at dette bryter den lange linjen mellom biskop og lokal prest. Denne forbindelsen har vært avgjørende for å opprettholde en geistlig ledelse, hvor biskopens rolle som åndelig leder styrkes gjennom direkte ansvar for prestene. Å fjerne biskopens arbeidsrettslige ansvar svekker, i vår oppfatning, ikke bare biskopens tilsynsmyndighet, men også det åndelige fundamentet som er essensielt viktig i kirkelig ledelse. Biskopen har en unik posisjon, både på grunn av sin teologiske kompetanse og sin livslange forpliktelse til kirken, som gjør henne/ham spesielt egnet til å lede og føre tilsyn med prestetjenesten.  Å overføre dette ansvaret til en administrativ leder som stiftsdirektøren, vil føre til en svekkelse av den kirkelige ledelsen og en mindre tydelig kobling mellom kirkens teologi og dens praksis. Videre vil vi peke på at forslaget vil føre til en ubalanse mellom synodale og episkopale elementer i kirkens styring. Biskopens rolle er sentral i den episkopale linjen, og en svekkelse av denne vil skade kirkens struktur og identitet.  Biskopens ansvar for læren og kirkens enhet blir underkommunisert i høringsnotatet, og forslaget bidrar til å underordne det episkopale under det synodale i for stor grad.

Biskopens rolle ved ansettelser av prester
Vi ser positivt på forslaget om å gi biskopen en sentral rolle ved ansettelser av prester. Dette bør styrkes ytterligere for å sikre at biskopen har en betydelig innflytelse på ansettelsesprosessen, noe som kan bidra sikre at både teologiske kvalifikasjoner og pastorale egenskaper vektlegges. Dette må imidlertid gjøres, med ankemulighet og transparens ift mulighet for å etterprøve om kvalifikasjonsprinsippet er fulgt.

Endring av prosterollen
Vi frykter at økt arbeidsmengde og ansvar vil gjøre det vanskeligere å rekruttere til prostetjenesten.  Å pålegge prosten både økt administrativt ansvar og økt ansvar for tilsyn fra biskopen vil føre til en krevende situasjon for prostene, som vil føre til en overbelastning.  Konsekvensen er at prosten må forholde seg til delt ledelse; en på tilsyn og en som arbeidsgivers styringsrett.  Dette vil trolig gjøre prostenes arbeidshverdag mer krevende. Delegasjon av tilsyn til prostene er også noe helt fundamentalt nytt som vi ikke mener er hensiktsmessig.

Konklusjon
Manglende utredning av konsekvenser er et gjennomgående tema i høringsnotatet.  Fagforbundet teoLOgene ønsker å påpeke at forslaget om endring i §39 i kirkeordningen har uavklarte konsekvenser for trossamfunnsloven og for kirkens forståelse av prestetjenestens grunnlag.  Det er heller ikke tilstrekkelig drøftet hvordan endringene vil påvirke forholdet mellom ordinerte og ikke-ordinerte ansatte i kirken. 
Fagforbundet teoLOgene er sterkt kritisk til de endringene som foreslås og ønsker å opprettholde dagens ordning.

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?