Til hovedinnhold

Ikke fornøyd med regjeringas forslag til ny yrkessykdomsliste

Kvinnedominerte yrker fanges ikke opp av systemet: Menn får enklere aksept for yrkessykdom enn kvinner, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Kvinnedominerte yrker fanges ikke opp av systemet: Menn får enklere aksept for yrkessykdom enn kvinner, sier Fagforbundets leder Mette Nord. (Foto: Illustrasjon. Birgit Dannenberg / Fagforbundet)

Hvis du skader deg eller blir sjuk av jobben din, skal det ofte mye til for at du får godkjent yrkesskadeerstatning. Det kan ikke Fagforbundet godta.

27.11.2024
Sist oppdatert: 03.12.2024

Yrkessykdomslista, altså hvilke sykdommer som gir rett på erstatning, har vært uendra siden 1958. Nå skal lista oppdateres. 

– Det er derfor svært positivt at regjeringa nå ønsker å oppdatere lista med nye skader og sykdommer, men vi ser flere store mangler, og for noen kan det faktisk bli verre med regjeringas forslag, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord.

Mye som mangler 

Fagforbundet mener forslaget fra regjeringa slår dårlig ut, særlig for kvinneyrker. Belastningslidelser i skulder, nakke og rygg utelates i regjeringas forslag. Det samme gjør psykiske belastninger over tid. Vi vet også at de som jobber natt er mye mer utsatt for kreftsykdommer som brystkreft og andre hormonrelaterte kreftformer som prostatakreft, som heller ikke er inne i det nye forslaget.  

– Vi mener regjeringas forslag slår dårlig ut, spesielt for kvinner og ansatte som er rammet av noen kreftformer, sier Nord. 

En viktig grunn til at mange i fagbevegelsen har vært kritisk til det gjeldende regelverket, har vært at det i liten grad er tilpasset mange av de kvinnedominerte yrkesgruppene, særlig innen helse og omsorg. Den kjønnsskjevheten blir dessverre videreført i det foreslåtte regelverket. 

– Muskel- og skjelettlidelser, som er typisk for kvinnedominerte yrker, er ikke omfattet. Det kan se ut som at man fortsetter med en tilnærming basert på industri med støv og grovarbeid, mens utviklingen vi har hatt i offentlig sektor siden 1957 med kvinnedominerte grupper, ikke fanges opp av systemet. Menn får enklere aksept for yrkessykdom enn kvinner, sier Nord. 

Vil ha kreft godkjent som yrkes­sykdom for brannfolk og feiere

Fagforbundet har lenge jobbet for å redusere kreftfaren i brann- og redningstjenesten. Forbundet har også tatt kampen for å få godkjent kreft som yrkessykdom i rettssystemet, hele veien til Høyesterett. I 2022 ble brannyrket anerkjent som kreftfremkallende av FN og WHO. Det nye forslaget til yrkessykdomsliste inneholder likevel ikke forbedringer for brannfolk og feiere, noe Fagforbundet er skuffet over.

Yrkesskadereglene må forbedres 

Regjeringen skal også se på reglene for godkjenning av yrkesskader. Mange av Fagforbundets medlemmer har fysiske, krevende jobber. I dag er det slik at yrkesskader ofte blir avslått, fordi loven er slik at hvis man må regne med tunge løft eller anstrengelser i yrket, så har man ikke krav på erstatning.

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?