Streiker – og vinner fram
Det kan være tøft å stå i streik. Det er ingen garanti for seier – eller at motivasjonen holder seg på topp dag etter dag, uke etter uke. Likevel gjør vi det. For oss selv. Og for andre.
29.11.2024
av
Jan Tore Skjelbek
Sist oppdatert: 29.11.2024
Streikevåpenet tas ikke i bruk uten grunn. I år har Fagforbundet vært i to streiker, begge i NHO-området. Etter noen uker på barrikadene - med faner, flagg og kampplakater – kan det varme ekstra godt å få gjennomslag for viktige krav.
Det erfarte nylig 91 Fagforbundet-medlemmer etter tre uker i streikevest. En hyggelig fredag i slutten av november meklet partene i avtaleområdet NHO 453 seg fram til et resultat som gir medlemmene grunn til å glede seg. God heving av minstelønna var en av flere oppturer de kunne merke seg.
Fersk tillitsvalgt ut i streik
Aslaug Mølstad i Frelsesarmeen fikk kun to måneder som Fagforbundet-tillitsvalgt før mekling ble til streik. En brå start, men hun var raskt ute av startblokkene.
– Jeg visste ikke helt hva jeg kunne forvente, men jeg ville stå i det og gjøre så godt jeg kan. Det ble til noe positivt å være i kampen sammen med kollegaer. Det var et flott samhold, og det motiverte oss, forteller hun.
Arbeidsgiver tilbød ansatte underlagt NHO-avtalen langt lavere lønn enn ansatte med samme arbeidsoppgaver under andre arbeidsgivere. Hvis tilbudet hadde bitt stående, ville det økt forskjellene, ikke redusert dem. For Mølstad handlet kampen kanskje aller mest om å vise solidaritet med andre.
– Vi må løfte blikket litt og se det store bildet. I hverdagen tenker vi kanskje aller mest på våre daglige små oppgaver. Vi i Frelsesarmeen er opptatt av å hjelpe andre og stå på de svakestes side. Vi kjempet for flere enn oss selv, for lønna til andre i samme avtaleområde - så de ikke havner i matkøen neste gang, sier Mølstad.
Tusen takk!
Fagforbundet vant fram med sine hovedkrav, men altså ikke uten kamp. Oppgjøret ble på linje med frontfaget, og assistenter og fagarbeidere kan merke seg at minstelønnssatsene nærmer seg nivået til sammenlignbare grupper.
Vel blåst! Og tusen takk til alle de streikende!
De tok seg gjennom vær og vind og diverse utspill fra vrange arbeidsgivere. De sto på sitt, de sto landet rundt, og de tok kampen i november, Norges kanskje minst framsnakkede måned. Men de som sto i vindkastene lot aldri høst- og vintermørket ta kontroll. De kjempet – og vant!
– Det var en lang og tung streik. I dag kan vi se tilbake og slå fast at det var verdt det. Vi tok i bruk vårt viktigste kampmiddel. Noen ganger må vi det, for noen ganger er det det eneste som kan gi oss et rettferdig lønnsoppgjør, sier Karianne Hansen Heien, Fagforbundets forhandlingsleder under streiken i NHO 453.
Jul før mellomoppgjør
Fagforbundet var ikke det eneste forbundet i denne konflikten. Vi kjempet skulder ved skulder med FO, Delta og Parat. Motpart var Næringslivets hovedorganisasjon, NHO. Avtaleområdet omfatter ansatte i Frelsesarmeen, asylvirksomheter, Norges Blindeforbund samt virksomheter innen sosiale tjenester, bo- og omsorgstilbud, barnevern, rus, psykisk helse og botilbud.
Jula nærmer seg med stormskritt, og vi kan slå fast at fasiten for årets hovedoppgjør ble to streiker. Den forrige var også i NHO-området, for brukerstyrte personlige assistenter (BPA).
Fagforbundet er part i om lag 80 avtaleområder, der flere av dem hvert år potensielt kan slå ut i konflikt. Neste år blir et såkalt mellomoppgjør. Det skal forhandles om lønn, og det ville være i overkant dristig å spå hvordan det går allerede nå.