Til hovedinnhold

Erik fikk kreft av jobben

Illustrasjon. Brannøvelse.

Illustrasjon. Brannøvelse. (Foto: High & Low / Fagforbundet)

Erik Hägglund er en av mange brannfolk som har fått kreft som følge av yrket. I 2018 fikk han diagnosen lymfom. Mange av kollegaene han har jobba med opp gjennom årene har enten dødd av kreft, eller overlevd kreftbehandlinger.

03.12.2024 av Ingrid Wergeland
Sist oppdatert: 03.12.2024

– Da vi hadde vært på utrykning, la vi de skitne klærne ved siden av senga vår, forteller Erik Hägglund. Han begynte i brannvesenet som røykdykker på Røros på slutten av 1970-tallet. Han har sett en stor endring i bevissthet rundt kreft blant brannfolk i årene som har gått.
 
– Nå pakkes utrykningsklærne ned i plast og går direkte til vask før man kommer inn på ren sone på brannstasjonen. Da vi holdt på, hadde vi hverken ekstra skift eller vaskemaskiner som kunne håndtere spesialklærne, forteller han. 

Lovpålagt yrkesskadeforsikring

Arbeidsgiver er lovpålagt å ha yrkesskadeforsikring. Er man i jobb når skaden eller sykdommen inntreffer, kan engangserstatningen som yrkeserstatningen utgjør, være store beløp. Det skal dekke inntektstap og andre utgifter som følge av skaden, som tilpasning av hjemmet og nødvendig utstyr.  

Erik Hägglund.
Erik Hägglund. (Foto: Simen Lund)

Selv opplevde Hägglund det som litt tilfeldig at kreftsykdommen ble knytta til jobben. 
– Det var kreftlegen på sykehuset i Trondheim som spurte om hva jeg hadde jobba som. Da jeg fortalte det, ble det tatt kontakt med Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami). Der ble jeg utredet, og de konkluderte kjapt med at det var veldig liten tvil om at det var brannyrket som var årsak til kreften min.

Fikk erstatning som pensjonist

Hägglund var pensjonist da han fikk innvilget yrkessykdomserstatning. Men selv om retten hans til yrkessykdomserstatning var krystallklar, er ikke saken over.

I dag venter Hägglund på dom i Høyesterett. Saken hans har blitt prinsipiell, nemlig om hva som kan godkjennes som følgelidelse av yrkessykdommen. Hägglund måtte nemlig stoppe medisineringen for Bekhterevs sykdom fordi den var uforenelig med kreftbehandlingen.

Bekhterev-medisinen hadde gjort at han knapt var plaget av sykdommen, som han hadde fått påvist som 19-20-åring. Med kreftbehandlingen kunne han ikke lenger bruke medisinen, og helsa hans ble kraftig forverret. Det har gjort ham 100 prosent ufør, mens kreften isolert sett «kun» utgjør 40 prosent uførhet. Siden den yrkesrelaterte kreften gjør at han ikke kan behandles for Bekhterevs, mener Fagforbundets advokat at han bør ha erstatning for 100 prosent uførhet.

– Fagforbundet helt avgjørende

Hägglund understreker at uten Fagforbundets hjelp ville det vært vanskelig å navigere i det juridiske systemet. 

– Fagforbundet har vært avgjørende for meg. Jeg har fått den hjelpen jeg har trengt, sier Hägglund på telefon fra Røros. Han er nå spent på utfallet av høyesterettsdommen.

– Det er utrolig viktig at denne saken blir anerkjent, ikke bare for min del, men for alle med underliggende sykdommer som kan havne i samme situasjon, sier Erik Hägglund.

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?