Til hovedinnhold

BPA-streikende med brakseier i lønnsnemnda

Tok kampen og vant fram: Her er noen av de streikende, med støtte fra brukere, fra en streikemarkering utenfor NHO-huset.

Tok kampen og vant fram: Her er noen av de streikende, med støtte fra brukere, fra en streikemarkering utenfor NHO-huset. (Foto: André Haugen/Fagforbundet)

– Dette er en kjempeviktig seier! Vi fikk fullt gjennomslag for kravet om likebehandling av våre medlemmer i NHO-området med de som jobber i Virke-bedrifter, sier Anne Green Nilsen.

14.02.2025 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 24.02.2025

Brukerstyrte personlige assistenter (BPA) gir bistand til personer med nedsatt funksjonsevne så de får en bedre hverdag. Streiken blant Fagforbundets medlemmer som jobber som BPA i NHO-området begynte torsdag 12. september 2024. 

Ved streikens slutt hadde Fagforbundet 51 medlemmer ute i streik rundt om i landet.

Kravene som lå til grunn for streiken var:

  • BPAene i NHO-området skal få like mye som andre BPAer fikk i lønnsoppgjøret 2024, og dermed sikre økt kjøpekraft.
  • Ansatte som har opparbeidet seg erfaring må få bedre betalt. Derfor var det krav om innføring av ansiennitetsbestemmelser. 

Regjeringen grep inn i konflikten i fjor høst. De mente streiken utgjorde fare for liv og helse. Det ble tvungen lønnsnemnd 4. oktober i fjor og saken ble behandlet i Rikslønnsnemnda 12. februar.

BPAene fikk fullt gjennomslag for kravet om å likebehandles med BPAer i andre områder.

Det ble tvungen lønnsnemnd i streiken for brukerstyrte personlige assistenter (BPA) i NHO-området 4. oktober i fjor og Rikslønnsnemnda har nå behandlet saken ferdig.

– En historisk streik har fått et historisk godt resultat i Rikslønnsnemnda. Medlemmene våre har fått fullt gjennomslag for de viktigste kravene, forteller Anne Green Nilsen fra Fagforbundets arbeidsutvalg.

Resultatet ble gjennomslag for begge hovedkravene som Fagforbundets medlemmer gikk til streik for:

1. Lønnsmessig likebehandling av BPAer

De ansatte i NHO-området får en like god avtale som de som er omfattet av Virke-avtalen. Det betyr et sentralt tillegg som strekker seg mot rammen fra frontfaget i 2024, som var på 5,2 prosent.

Tillegget blir på 11,50 per time for 37,5 timers uke og 12,15 for 35,5 timers uke. Det blir også en heving av minstelønnssatsene på henholdsvis 206,38 og 218,01 per time.

Lønnsøkningen innføres med virkedato fra streikens slutt, det vil si 4. oktober 2024. 

– Det skulle jo bare mangle at BPAer i NHO skulle få det samme som andre BPAer. Virkningsdatoen er riktignok litt senere enn vanlig på grunn av streiken, men for framtida er dette et veldig godt resultat. Og med likeverdige avtaler så unngår vi konkurransevridning mellom områdene, understreker Anne Green Nilsen.

2. Innføring av ansiennitetsbestemmelser

Fra 1. januar 2025 er det innført ansiennitetsstige med trinn på 3, 6 og 9 år, med en lønnsøkning på henholdsvis 10 000, 15 000 og 15 000 kroner.  

– Også her fikk vi godt gjennomslag i nemnda. Med en slik ordning sikrer vi at ansatte som har opparbeidet seg erfaring får bedre betalt, sier Anne Green Nilsen.

Uvanlig godt nemndsresultat

Forventningene er vanligvis ikke veldig høye når en streik avsluttes med tvungen lønnsnemnd. Anne Green Nilsen er en erfaren forhandler i Fagforbundet, og mener denne saken virkelig viser at det nytter å ta opp kampen.

– Når det først føles som du blir tvunget ut i en streik og så blir tvunget til å avslutte den, så er det ekstra godt å få et sånt resultat, sier forhandlingsveteranen.

Hun peker på at det er noe uvanlig å gå ut av en nemndsbehandling med innfridde krav i den grad BPA'ene opplevde her.

Det var LO-advokatene som førte saken for Fagforbundet.

Last ned hele kjennelsen fra Rikslønnsnemnda (pdf)

Anne Green Nilsen i Fagforbundets arbeidsutvalg holdt en sterk appell på markeringa av BPA-streiken
Anne Green Nilsen holdt appell på markeringa av BPA-streiken. (Foto: Knut Brobakken / Fagforbundet)

 

;