– Synes ikke døden er vanskelig
Ved Nordsinni kirke jobber det en litt uvanlig kirkegårdsarbeider. Roger Haugen er bilmekanikeren som trengte ei forandring, og tok seg jobb i Guds hus.
06.03.2025
av
Martine Grymyr
Sist oppdatert: 19.03.2025
– Jeg er ikke dypt personlig kristen, men jeg har jo ei slags tru. Og jeg trur det er noe som er større enn oss mennesker. Det eneste kravet for å jobbe her er at du er medlem av Den norske kirke, forteller Roger Haugen.
Han møter oss med et fast håndtrykk på holka utafor Nordsinni kirke, ei fargerik trekirke fra midten av 1700-tallet, plassert sør i Nordre Land kommune i Innlandet. Hit kom han for seks år sida.
Tre deltidsstillinger i kirka
Haugen er utdanna bilmekaniker og jobba med det fra midten av 80-tallet til 2019. Da var tida moden for forandring.
– Jeg kom i en alder der jeg tenkte at hvis jeg skulle gjøre noe anna, så måtte det skje nå. Å jobbe i bilbransjen er veldig hektisk, du er aldri ajour. Her er det helt annerledes, det er veldig forutsigbart.
Å ønske seg forandring er én ting, men å gå fra bilmekaniker til kirkegårdsarbeider er kanskje ikke det mest naturlige. Hvordan endte du opp her, Roger?
– Det gikk gradvis. Først fikk jeg meg vikariat som klokker i Nordre Land kirkelige fellesråd, og så ble det til fast stilling. Seinere ble det ledig stilling som kirkegårdsarbeider, så fikk jeg den, også. Per i dag har jeg tre deltidsstillinger, jeg er klokker, kirkegårdsarbeider og renholder, og har totalt en 97,5 prosent stilling i fellesrådet, ler Haugen.
Handler om å være medmenneske
På jobben er han som en vaktmester. Han klipper gras, rydder snø, tiner opp bakken ved begravelser, pleier alt som skal spire og gro, og sørger for at kirkegården er ryddig og innbydende. I tillegg er han kirkas ansikt utad. Det er en rolle han liker veldig godt.
– De aller fleste hadde kanskje ikke tenkt å utlevere seg så mye, men mange har et behov for å snakke om det de står i. Når folk står i en sorg, er det viktigste du kan gjøre å være et medmenneske og å lytte til hva folk sier, forteller Haugen.
For å være best mulig rusta til å ta de tunge samtalene, har han og kollegaene vært på kurs ved Gravplasskolen og Modum Bad, hvor de har lært om sorgarbeid og sjelesorg.
– Mange synes det er fint å komme hit, de får ei ro over seg. Og sjøl om du er her bare i ti minutter, så er det viktig at det er pent rundt deg. Du må gjerne ta med deg en termos og sette deg på en benk, oppfordrer Haugen.
Sliter med deltid
Han er vokst opp i arbeiderbevegelsen på Raufoss, i gamle Oppland fylke, og han har vært organisert helt sida han fikk fast jobb i 1985. For et års tid sida takka han ja til å bli tillitsvalgt for staben i Nordre Land kirkelige fellesråd, en stab som består av blant anna kirkeverge, trosopplærer, renholdere, kirkegårdsarbeidere og klokkere.
– Så å si alle av dem er fagorganiserte, det er høy grad av organiserte i kirka. Vi har veldig få utfordringer, men i likhet med de som jobber i kommunen, har også vi en god del deltidsstillinger.
Å jobbe med døden
Når arbeidsplassen din er mellom hundrevis av gravstøtter, kan døden fort bli en naturlig del av hverdagen. For Roger Haugen er det heldigvis ikke vanskelig å snakke om enden på livet.
– Jeg synes ikke døden i seg sjøl er noe vanskelig, det er den delen av livet som er helt sikkert at alle skal oppleve, sier han, og fortsetter:
– Min egen far døde for et år sida, og det er jo alltid vanskelig når en av dine nærmeste går bort. Men jeg trur jeg har et anna forhold til døden nå, gjennom den jobben jeg har nå og den kompetansen jeg har fått. Det er fortsatt vanskelig, og det er forferdelig tungt å takle når det først skjer, men det er lettere for meg å snakke om døden nå.
Sin egen død? Det tar han som det kommer.
– Enten skjer det fort, eller så skjer det med tida, sånn det skal være.