Til hovedinnhold

Sunne arbeidstidsordninger gir sunne jobber

TURNUS: Morten Grønlie, konsernhovedverneombud på Ahus, vil ha verneombudet med på laget.

TURNUS: Morten Grønlie, konsernhovedverneombud på Ahus, vil ha verneombudet med på laget. (Foto: Ingrid Wergeland)

– Arbeidsmiljøloven stiller krav til at arbeidsgiver vurderer om arbeidstidsordningen er forsvarlig ut fra hensynet til arbeidstakernes helse, velferd og sikkerhet. Det handler om mer enn tariffavtalenes bestemmelser.

07.03.2025 av Geirmund Jor
Sist oppdatert: 19.03.2025

Den som sier dette er Morten Grønlie, konsernhovedverneombud på Ahus, et av landets store sjukehus. Han fortsetter:

– Jeg mener selvsagt ikke at vernetjenesten skal overta turnusarbeidet. Men leder, tillitsvalgte og verneombud må sammen vurdere hva som er et helsebringende arbeidsliv. Folk skal orke å stå et helt liv i jobbene sine og gjennom mange ulike livsfaser.

– Det en forskjell på rollene. I arbeidet med turnuser må verneombudet forholde seg til lovverket, mens tillitsvalgte kan avtale unntak innen gitte rammer. Her kan det hende at risikoen bli stor, og at verneombudet bør si ifra, kreve risikoreduserende tiltak eller fraråde arbeidstidsordninger for å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.

Tydelig lederansvar

Når vi risikovurderer, forteller han, så må vi tørre å tenke hva som kan skje hvis det går galt. Hvor trygt er det for eksempel når en lege har arbeidet opp mot 19 timer, eller en sykepleier på intensivavdelingen nærmer seg sin grense på 12,5 timer. Vi vet at risikoen for feil øker med 50 prosent etter 10 timers arbeid og 100 prosent etter 12 timer på jobb.

– Dette er et lederansvar. Leder har et åpenbart sørge-for-ansvar. Leder skal sørge for at jobben ikke representerer en fare for helse, miljø og sikkerhet. Det inkluderer sjølsagt at arbeidstidsordningene er innretta slik at det ikke i seg selv innebærer fare for liv og helse, sier Grønlie.

Mange hensyn å ta

Verneombudene må passe på følgende, mener Morten Grønlie: Arbeidstidens lengde og plassering, langvakter, alenearbeid, nattarbeid og hyppige skiftbytter. Det kan føre til søvnforstyrrelser, økt stress og redusert konsentrasjon. Manglende tid til hvile mellom vakter kan øke risikoen for feil og ulykker. Man må også vurdere helhetlig belastning.
Men Morten Grønlie er også tydelig på at sjøl om dette er et lederansvar, så har alle involverte en rolle å spille inn i et slikt arbeid.

– Vi må være pådrivere og vi må få dette inn i vår opplæring. Dessuten er det viktig at vernetjenesten og de tillitsvalgte samarbeider godt lokalt for å nå felles mål og få et trygt og godt arbeidsliv.

Medvirkning og representasjon

Verneombudet er en representant for arbeidstakerne og sikrer at deres synspunkter og bekymringer blir hørt og tatt i betraktning. Arbeidsmiljøloven krever at verneombudet skal tas med på råd under planlegging og gjennomføring av tiltak som har betydning for arbeids­miljøet.

 

Hvor er verneombudet?

Spørsmålet stilles altfor sjelden, sier Harald Sehm, som er hovedverneombud i VY-buss. – Ledere og tillitsvalgte må ta ansvar for at verneombudet trekkes inn i arbeidet. 

Harald Sehm har vært hovedverneombud i flere tiår og har vært med på det meste.
– Jeg er enig med Morten Grønlie i hans vurderinger. Vi har samme oppfatning, sier han.

Lettere i teori enn i praksis

STILL KRAV: Ledere og tillitsvalgte må sørge for å få verneombudet med, sier Harald Sehm.
STILL KRAV: Ledere og tillitsvalgte må sørge for å få verneombudet med, sier Harald Sehm. (Foto: Kari-Sofie Jenssen)

Han forteller at VY-buss har lagt arbeid i å få dette til å fungere, også med verneombudene som en del av prosessen. Ledere og tillitsvalgte er på kurs en gang i året.
– Der forteller vi hvordan dette kan gjøres, viser frem maler og stiller krav om tydelig avtaler som sikrer at det blir gjort slik som vi har avtalt det skal gjøres. Det fungerer, stort sett, forteller han. Det er verneombudet som representerer de ansatte i arbeidsmiljøspørsmål og har en åpenbar rolle i diskusjoner om skift og turnus.  Det viktige er at de mer med, forteller Harald Sehm, hovedverneombud i VY-buss.

 

Et knallsterkt lag

Arbeidstidsordninger har stor innvirkning på de ansattes helse og trivsel. Det skulle bare mangle at vernetjenesten har en naturlig del i dette arbeidet. Til sammen blir de et knallsterkt lag, mener Iren Luther som er leder for Yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundets arbeidsutvalg.

Arbeidstidsordninger har stor innvirkning på de ansattes helse og trivsel. Det skulle bare mangle at vernetjenesten har en naturlig del i dette arbeidet. Til sammen blir de et knallsterkt lag, mener Iren Luther som er leder for Yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundets arbeidsutvalg.

Hun er også leder for Utvalg for arbeidsmiljøaktivitet i Fagforbundet som har dette som et av tiltakene i sin handlingsplan.

To hensyn utfyller hverandre

–  Vi må legge til rette for at folk kan stå lenger i jobb og beholde arbeidshelse. Verneombudet må få en tydeligere plass i dette arbeidet. Fagforbundet har skolering som tar for seg samhandlingen mellom tillitsvalgte og verneombud, så vi oppfordrer flere til å ta denne skoleringen, etterspørre den og sette i gang med godt samarbeid. 

 

Utdrag av AML § 6-2 Verneombudets oppgaver:

(1) Verneombudet skal ivareta arbeidstakernes interesser i saker som angår arbeidsmiljøet. Verneombudet skal se til at virksomheten er innrettet og vedlikeholdt, og at arbeidet blir utført på en slik måte at hensynet til arbeidstakernes sikkerhet, helse og velferd er ivaretatt ... (Vår utheving)

(2) Verneombudet skal særlig påse:

  • at maskiner, tekniske innretninger, kjemiske stoffer og arbeidsprosesser ikke utsetter arbeidstakerne for fare,
  • at verneinnretninger og personlig verneutstyr er til stede i passende antall, at det er lett tilgjengelig og i forsvarlig stand,
  • at arbeidstakerne får den nødvendige instruksjon, øvelse og opplæring,
  • at arbeidet ellers er tilrettelagt slik at arbeidstakerne kan utføre arbeidet på helse- og sikkerhetsmessig forsvarlig måte,
  • at meldinger om arbeidsulykker mv. i henhold til § 5-2 blir sendt,
  • at arbeidstakernes psykososiale arbeidsmiljø er ivaretatt.

(4) Verneombudet skal tas med på råd under planlegging og gjennomføring av tiltak som har betydning for arbeidsmiljøet innenfor ombudets verneområde.

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?