Skatteoppgjøret: Husk å sjekke fagforeningsfradraget
Visste du at du som medlem av Fagforbundet har rett på skattefradrag for kontingenten?
10.03.2025
av
Martine Grymyr
Sist oppdatert: 24.03.2025
Fra midten av mars sender Skatteetaten ut skattemeldinga for 2024. Da får du den foreløpige beregninga som viser om du får igjen penger på skatten, eller må betale restskatt. Her er det viktig å huske på at du som fagorganisert har rett på fradrag på skatten fordi du betaler fagforeningskontingent.
Under Sp og Ap-regjeringa har fradraget for fagforeningskontingenten økt betydelig. For inntektsåret 2024 kan du trekke fra inntil 8 000 kroner. Det er en stor forbedring sammenligna med Solberg-regjeringa, hvor fradraget stod stille på 3 850 kroner i alle åtte åra med borgerlig styre.
Neste år vil skattefradraget øke enda mer.
Viktig fradrag
Et godt organisert arbeidsliv er viktig for å sikre gode lønns- og arbeidsvilkår, men har også betydning for samfunnet som helhet. Høy organisasjonsgrad regnes som en forutsetning for den norske arbeidslivsmodellen og samarbeidet mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og myndigheter. Fradraget reduserer utgiftene ved å være fagorganisert og gjør at du som arbeidstaker vil sitte igjen med mer i skatteoppgjøret.
For eksempel, en person med en inntekt på 600 000 kroner som betaler en standard fagforeningskontingent på 8 000 kroner i året, vil få et skattefradrag på 1 760 NOK. Det er et solid "avslag" på medlemskapet og også viktig at medlemmene er klar over både på egne vegne og hvis de skal verve kollegaer.
Pendler du?
Hvis du pendler til jobb, kan du ha krav på pendlerfradrag. Skattebetalere med daglig reiseavstand over 37 km tur/retur vil få pendlerfradrag. Det er en kraftig økning sammenligna med i 2021, hvor grensa var på 66 km.
For inntektsåret 2024 kan du få et maksimalt fradrag på 97 000 kroner etter at bunnfradraget på 14 950 kroner er trukket fra. Dette fradraget gjelder for utgifter til pendling mellom hjem, pendlerbolig og arbeidssted.
Dette bør du gjøre
Når du mottar selvangivelsen, sjekk at fradraget for fagforeningskontingenten er korrekt ført opp. Det skjer vanligvis automatisk, men det er alltid lurt å dobbeltsjekke. Pendlerfradraget kan allerede være fylt ut basert på fjorårets skattemelding, men også den bør du sjekke og eventuelt oppdatere.