Til hovedinnhold

Rådgiver om yrkesskader: – Forferdelig tragisk

Seniorrådgiver i Fagforbundet, Siri Kristin Konstad ved Fagforbundets kompetansesenter i Midt-Norge innledet for helsearbeidere om yrkesskade på Storefjellkonferansen.

Seniorrådgiver i Fagforbundet, Siri Kristin Konstad ved Fagforbundets kompetansesenter i Midt-Norge innledet for helsearbeidere om yrkesskade på Storefjellkonferansen. (Foto: Oscar Aaslund Hovin)

Regelverket som skal ivareta helsepersonell som skader seg på jobb er mangelfullt. Mangeårig rådgiver i Fagforbundet, Siri Kristin Konstad ved Fagforbundets kompetansesenter i Midt-Norge, etterlyser også bedre rutiner for å ivareta bruker og hjelper.

26.03.2025 av Oscar Aaslund Hovin
Sist oppdatert: 26.03.2025

Nærmere 350 helsearbeidere deltok på Fagforbundets årlige Storefjell-konferanse i slutten av mars, hvor barsel- og barnepleiere og jordmødre og ambulansepersonell og AMK, sykepleiere, helsefagarbeidere, portører  og helsesekretær var samlet. Det var høyt engasjement hos flere av deltakerne som fikk innføring i yrkesskade.

– Blir du skadet på jobb er rådet mitt å dra til lege raskest mulig og sørge for god dokumentasjon, sa Siri Kristin Konstad, seniorrådgiver ved Fagforbundets kompetansesenter i Midt-Norge.

Kan ta flere år

– Vær tydelig på at det skyldes en plutselig og uventet hendelse. Dette må også komme tydelig frem i dokumentasjonen fra legen, fortsetter hun. 

– Selv om man har ett år på seg til å melde inn saken, er det viktig å sende inn raskest mulig til NAV. Deretter vente på svar fra NAV om det godkjennes eller ikke. Får man avslag, har man seks uker på seg til å klage på avslaget til NAV.

Selv om man selv kan gjøre dette, kan man også be om hjelp fra tillitsvalgt.

Gjennom sine år på kompetansesenteret, har Konstad hjulpet flere medlemmer med yrkesskader og yrkessykdommer. Dette er saker som kan ta tid:

– Ja, disse sakene tar ofte lang tid. I noen tilfeller kan de ta flere år, sier jeg til medlemmene som kommer med slike saker.

– Forferdelig tragisk

I en av sakene Fagforbundet har arbeidet med, ble en omsorgsarbeider lam fra livet og ned etter å ha fått en uheldig vridning mens hun fulgte med en bruker som satt på toalettet samtidig som hun skiftet på senga.

– Hun fikk umiddelbare smerter i ryggen. Dette fikk alvorlige konsekvenser for medlemmet, som ble skadet for livet. Denne saken gikk til Lagmannsretten, hvor vi tapte. Da vi prøvde å anke saken til Høyesterett, ble den avvist.

– Dette var en helt vanlig dag på jobben helt til skaden skjedde. Lagmannsretten mente at det ikke var en arbeidsulykke – det var bare en helt normal dag på jobben, sier Siri Kristin Konstad.

– Det er forferdelig tragisk at ikke slike typer saker blir betraktet som yrkesskade. Det må våre politikere gjøre noe med.

– Fortsatt mye å hente

– Det er veldig viktig at arbeidsgivere har rutiner for hvordan dette skal tas tak i. Hvordan skal det varsles, sørge for at det dokumenteres og være tydelig på hvordan det har skjedd. Sørg for at det jobbes med forebygging, blant annet i arbeid med brukere eller pasienter med utfordrende arbeid, sier Konstad og legger til: 

– Selv om jeg er hjelpepleier med spesialisering i demenssykdommer, skal jeg ikke måtte akseptere å bli slått og sparket. Vi trenger rutiner for å både kunne ivareta bruker og hjelper. Vi har ikke råd til å la vær - vi trenger alle helsearbeidere vi har i dag, og enda flere.

– Det er forferdelig trist at du må regne med å bli skadet for livet for å hjelpe de pasientene eller brukerne du er der for. Det er forferdelig tragisk at ikke slike typer saker blir betraktet som yrkesskade. Det må våre politikere gjøre noe med, sier Konstad.

Forskjell på yrkesskade og yrkessykdom

–  Det er forskjell på en yrkesskade og en yrkessykdom. Mens en yrkesskade skjer plutselig, kan en yrkessykdom utvikle seg over tid.

– I en av sakene jeg jobbet med, møtte jeg en renholder som hadde utviklet yrkessykdom etter lengre tids eksponering fra kjemikalier i jobben sin. Hun klarte ikke lengre å jobbe, så hun sluttet. Etter en tid tok hun tak i saken, kontaktet hovedtillitsvalgt og saken ble sendt til kompetansesenteret, forteller Konstad om saken som tidligere har vært fortalt om i Fagbladet.

Konstad mistenkte at denne saken var foreldet og ikke noe man kunne gjøre noe med. Da dette var en yrkessykdom, var ikke saken foreldet og vi tok den. Renholderen vant, fikk det godkjent som yrkessykdom og fikk erstatning. En trist sak med godt utfall.

Behov for endring

Det er ingen tvil om hva seniorrådgiver Konstad mener man bør gjøre fremover:

– Å få endret lovgivningen så også belastningslidelser og tilfeller jeg tidligere har nevnt også dekkes, så man slipper at man i enkelte yrker får avslag med begrunnelse om at skaden er påregnelig, avslutter hun.

Fagforbundet har noen av landets beste arbeidsrettsadvokater, og flere av disse har spesialisert seg innenfor yrkesskader og yrkessykdommer. I en episode av podkasten «Hele laget», kan du høre forbundsadvokat Anne Gry Rønning Aaby om yrkesskader Ep. 15 Når ulykken skjer på jobb.

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?