Til hovedinnhold

Forhandlingene i Spekter er i gang

Fagforbundets forhandlingsdelegasjon f.v: Odd Haldgeir Larsen, Jacqueline Hopkinson, Kai Nygård, Helene Harsvik Skeibrok , Ambjørn Bjørnson og Nora Hagen.

Fagforbundets forhandlingsdelegasjon f.v: Odd Haldgeir Larsen, Jacqueline Hopkinson, Kai Nygård, Helene Harsvik Skeibrok , Ambjørn Bjørnson og Nora Hagen. (Foto: Fagforbundet)

4. april startet lønnsforhandlingene for over 55.000 medlemmer i LOs forbund i Spekter-området. Fagforbundets forhandlingsleder legger vekt på reallønnsøkning for medlemmene.

04.04.2025
Sist oppdatert: 04.04.2025

  • Fagforbundet forhandler som en del av LO Stat, og har medlemmer i sykehus, pleie og omsorg, oppvekst og barnevern, kollektivtrafikk og kultur. Den største overenskomsten (Område 10 - Spekter helse) omfatter Fagforbundets medlemmer i offentlige sykehus.
  • Forhandlingene i Spekter-området går over flere etapper. I dag forhandler LO Stat og Spekter de sentrale tilleggene, den såkalte A-delen, som gjelder for samtlige virksomheter i Spekter. A-delsforhandlingene danner grunnlaget for lokale forhandlinger på hver enkelt overenskomst (B-del).
  • I B-delen regulerer lønns- og arbeidsvilkår i den enkelte virksomhet. Deretter går oppgjøret tilbake til LO Stat og Spekter (Fase 3). Kommer ikke partene til enighet går lønnsoppgjøret til mekling.
  • I helseforetakene gjennomføres en egen landsomfattende forhandlingsrunde kalt A2.
  • Spekter er delt inn i 13 områder. Områdeinndelingen kan du se her.

– Økt kjøpekraft blir det aller viktigste. Det er mange av medlemmene som merker tida vi er inne i godt på lommeboka, sier Fagforbundets forhandlingsleder, Odd Haldgeir Larsen.

Kravene er tråd med forutsetningene for frontfaget, det vil si forhandlingene mellom LO og NHO for konkurranseutsatt industri i privat sektor. Der ble rammen for lønnsoppgjøret 4,4 prosent.

Grunnlaget for lokale forhandlinger

Nå er det den såkalte A-delen som forhandles. Den gjelder for samtlige virksomheter i Spekter. A-delsforhandlingene danner grunnlaget for lokale forhandlinger på hver enkelt overenskomst (B-del).

– Vi vil jobbe for å legge best mulig til rette for de lokale forhandlingene som kommer i de ulike områdene, sier Larsen.

Lavlønnstillegg

LO Stat-nestleder Henriette Jevnaker understreker at også lavlønnstillegget er et viktig krav fra LO Stat - at de som tjener under 90 prosent av industriarbeiderlønna skal få noe ekstra.

‒ Vi krever lavtlønnstillegg, så skal vi forhandle om hvor stort det blir, sier Henriette Jevnaker.

I kravet forutsetter LO Stat at frontfagets ramme også blir fulgt av ledere.

‒ Vi forutsetter videre at den samlede lønnsveksten vi avtaler skal være normgivende for ledere og andre grupper av ansatte, poengterer Henriette Jevnaker.

 

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?