Til hovedinnhold

Hjelp til økonomien?

Det er mange som kjenner at økonomien er blitt trangere i løpet av de siste årene. Er du blant dem som sliter med å få endene til å møtes? Her har vi samlet noen tips og råd om hva du kan gjøre og hvilken hjelp som finnes.

Fagforbundet jobber for at alle medlemmene skal få så gode lønns- og arbeidsvilkår som mulig. Mange av yrkesgruppene Fagforbundet organiserer har lave inntekter og mange jobber deltid. De som tjener minst merker de dårlige tidene først og det rammer dem hardest. Hvis du syns det er tungt økonomisk er du ikke alene.

Derfor mener Fagforbundet at hele laget må få et godt lønnsoppgjør. Vi må ha gode lavlønnstillegg, og vi mener det er mer rettferdig med kronetillegg enn prosenttillegg - fordi det gir alle like mye - og relativt mest til dem som har minst.  Med andre ord kronetillegg utjevner forskjellene. 

Gratis økonomisk rådgivning

Som medlem i Fagforbundet har du gode vilkår på lån i SpareBank 1. Er du allerede kunde kan du snakke med banken din om muligheter for å refinansiere lånet eller be om avdragsfrihet.

Alle medlemmer kan få gratis økonomisk rådgivning hos Sparebank1, uavhengig av hvilken bank du bruker i dag. Kanskje du kan få bedre vilkår på lånet ditt? Kjenner du at det begynner å stramme seg til økonomis - ta kontakt så tidlig som mulg.  

SpareBank 1-rådgivere kjenner de fordelene som er fremforhandlet til medlemmene gjennom LOfavør, og hvilke grep som er smarte å ta. Du kan som medlem velge selv hvilken SpareBank 1 du ønsker å kontakte, og på hvilken måte du ønsker å gjennomføre rådgivningen. 

Du kan enten ta kontakt på telefon 416 46 600 (tast 5, så 2), eller på nettsiden til SpareBank 1.

LOfavør er ditt fordelsprogram som medlem i Fagforbundet. Det kan være penger å spare ved å se på forsikringene du har - kanskje er du dobbelt-forsikret? 

Forskudd på lønnsgaranti

Hvis bedriften du jobber i går konkurs, kan du få lån til boliglånsrente hvis det tar tid før du får utbetalinger fra NAVs lønnsgarantiordning. Dette gjelder bare hvis du er medlem i et LO-forbund og at du var det også før konkursåpning.

 

Hvor mye kan du klare deg på?

Det finnes en rekke kalkulatorer du kan bruke for å få oversikt over økonomien. Her har vi samlet noen av dem. Har du tips til andre? Send gjerne til netthjelp@fagforbundet.no.

SIFO-kalkulator

Statens institutt for forbruksforskning har laget en kalkulator som beregner hvor mye du bør ha for å leve.

Kalkulatoren er ikke en fasit - men gir en pekepinn på hvor mye du bør ha å leve av. Du kan bruke kalkulatoren til å sette opp et egetbudsjett - eller sammenligne med eget forbruk. Hvis ditt budsjett avviker fra SIFOs er det noe du kan se på om ditt eget forbruk kan justeres. Anslaget for budsjettet er moderat. 

Kalkulatoren har fått kritikk for at nivåene ligger høyt, men i følge instituttet er det fordi de månedlige utgiftene tar høyde for at møbler og hvitevarer også går i stykker og må byttes ut. 

Kalkulatoren inkluderer ikke boligutgifter.  

Gå til SIFOs referansekalkulator

Økonomilappen

Finans Norge har laget en hel rekke kalkulatorer knyttet til lån, forsikring og leie vs. eie av bolig.

økonomilappen.no

Økonomisk sosialhjelp fra NAV

Alle har rett til å søke om økonomisk sosialhjelp og få en individuell vurdering av søknaden sin.

Økonomisk sosialhjelp er en midlertidig støtte du kan få hvis du ikke kan dekke nødvendige utgifter selv. Det er bare ett søknadsskjema hvor du selv beskriver hva du ønsker å søke om økonomisk støtte til.

Les mer om økonomisk sosialhjelp hos NAV

Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?