Til hovedinnhold

Stortingsmelding om utviklingshemmedes levekår

Inga Marte Thorkildsen presenterte 21. juni stortingsmeldinga Frihet og Likeverd – Om mennesker med utviklingshemning.

03.07.2013 av Hermann Albert
Sist oppdatert: 03.07.2013

Likestillingsministeren la vekt på at personer som har en utviklingshemning, må omtales og behandles som individer og ikke som gruppe.

Stortingsmeldingen kan bidra til å få prosessen med reformen tilbake på sporet noe som bør skje så snarest mulig. Det viktigste med stortingsmeldingen, er ikke at den skal løse alle utfordringer, men at den sikrer at politikken overfor mennesker med utviklingshemning kommer på den nasjonale politiske dagsorden.

I Stortingsmelding nr 45 går det fram at få personer med utviklingshemning befinner seg i det ordinære arbeidslivet selv om dette har vært et politisk mål siden 1950-tallet. Nesten halvparten tilbringer dagen på kommunale aktivitetssentra. Om lag 35 prosent arbeider på en VTA-bedrift (varig tilrettelagt arbeid). Overgangen til det ordinære arbeidslivet er svært lav (mellom en og to prosent).

Et annet satsningsområde er kompetanseheving, både for ansatte som arbeider i sektoren, for ansatte i Nav og ansatte på barnehusene. Inga Marte Thorkildsen trakk også fram rettsikkerhet og økt deltakelse i politiske prosesser som viktige områder for forbedringer.

Les mer i vedlagte artikkel i Fagbladet.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?